Städjätte serverar mat i skolan

ISS, Nordens största tjänsteföretag inom så kallade "facility services", tjänster tog igår hem hälften av den tjänsteproduktion som låg ute på upphandling inom Linköpings kommuns skolrestauranger.

Linköping2013-04-26 06:52

Kommuns kostupphandling hade denna gång styckats upp mindre anbudsområden fördelade över både gymnasiet samt förskola och skola. Den uppdelningen skulle öka möjligheten för mindre och mellanstora företag att vara med i upphandlingen. Men följden blev istället att enbart två stora "jättar", ISSFacility Services AB och kommunens egna regi, Len Link lade varsitt anbudspaket och delade sedan "broderligt" på kakan.
Den ungefärliga kostnaden för skolmaten är 100 miljoner kronor, varav 70 procent står barn- och ungdomsnämnden för och 30 procent är bildningsnämndens del. Per portion är kostnaden 22 kronor för barn- och ungdomsnämnden och 24 kronor för bildningsnämnden och 37 procent av kostnaden är för livsmedel.

Omställningskostnader räknas inte
Leanlink Kost & Restaurang fortsätter visserligen som leverantör av skolmat i två områden I Linköping men ISS Facility Services AB är ny leverantör i tre områden. Kommunens egen produktion har en lång och stolt historia i att servera skolmat i Linköping och med endast ett undantag när företaget Sodexo gästspelade en tid har Leanlink skött uppdraget utan mankemang.
- Ja så här kan det bli när vi går ut i konkurrensupphandling. Billigaste anbudet vinner, säger Leanlinks ordförande Carin Lundén i en kommentar och fortsätter med att kommentera personalkonsekvenserna av att man tappat mark.
- Ibland är det så att personalen inte följer med i övergången och då får vi hantera det i kommunen.
Avvecklingskostnader och omställningskonsekvenser för kommunen är inte med i någon upphandlingskalkyl och därför är det svårt att sia om vilka effektivitetsvinster man egentligen gör på lite längre sikt. Avtalen gäller perioden 1 januari 2014 - 31 december 2016 och det är möjligt att förlänga avtalen i tre år.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om