Stadskärna i förändring

Mannersons rustar upp 103-åring.

Linköping2015-10-05 06:26


Förra året förvärvade fastighetsbolaget Mannersons det drygt 100 år gamla sexvåningshuset med adress Hospitalstorget ett.

Just nu renoveras det och byggs om och när allt är klart ska det finns 18 lägenheter samt ett par företag i bottenplanet.

- En grundidé med projektet är att återställa som det var från början, berättar Carl-Fredrik Grönhagen, vd på Mannersons.

Familjen Mannerson har drivit företag länge. Redan 1886 startades en dagligvaruverksamhet som blev grossiströrelse och i början på 1970-talet sålde Sven Mannerson verksamheten och gick över till fastighetsbranschen.

Gustaf Mannerson blev vd 1988 och 2013 var det dags för systersonen Carl-Fredrik Grönhagen att ta över sysslan.
I dag har Mannersons Fastighets AB cirka 50 fastigheter med 800 lägenheter och ett antal lokaler med affärsrörelser.
I Folkområdet har bolaget fyra hus, ett på Nygatan och tre kring Hospitalstorget.

Husen är från 1930-talet, 1912, 1914 och ett riktigt anrikt hus, med några få lägenheter, från 1777. Huset i hörnet Stora Badstugatan/Hospitalsgränd, med rundade hörn, torn på toppen och många burspråk är ett arkitektoniskt glansnummer, för övrigt Axel Brunskogs första ritade hus i Linköping. Det stod klart 1912 efter ett år av byggande.

Huset är just nu en favorit hos Carl-Fredrik Grönhagen och marknadschefen Magnus Mannerson som visar runt i byggnaden. Huset är belamrat med byggnadsställningar och det pågår febril aktivitet. Omkring 40 personer arbetar med renovera och bygga om under en samverkansentreprenad med Stångebro Bygg.Mycket bevaras, en del görs om så att det blir som från början och annat får ny fräschör. Exempelvis byts den roströda färgen på fasaden till en klatschig gul variant.

Läs mer i måndagens papperstidning

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om