Stadsmission fyllde 40 år

I mitten av 1960-talet hade den så kallade låginkomstutredningen startats under ledning av LO-ekonomen Rudolf Meidner. Utredningens resultat var på många områden omskakande för inte minst socialdemokratin.

Vintage går hem i alla tider.

Vintage går hem i alla tider.

Foto:

Linköping2012-05-28 06:46


Utredningen visade att var tredje löntagare hade mycket låga inkomster i en tid när en del socialdemokrater hade börjat prata om att välfärdsbygget var klart. Låginkomstutredningen lades ned i början på 1970-talet innan den blev proposition och verkställd handling.

Inte Palmes beslut
Nu så här fyrtio år efter nedläggningen av den omvälvande utredningen är det lätt att se hur realpolitiken har krossat de flesta ambitionerna inom jämlikhetsideologin.
En organisation som mer än andra organisationer har färdats i och vid sidan av det svenska välfärdsamhället är Stadsmissionen. Det kan tyckas som om att det är en av slumpens skördar att Stadsmissionen i Linköping firar sitt jubileum nu år 2012 nästan exakt fyrtio år sedan man begravde låginkomstutredningen.
- 1972 slog vi upp dörrarna för kretsboden och kontaktcentrum med en och en halv anställd. Som alla föreningar började vi i det lilla, berättar Lars Linebäck chef för Stadsmissionen i Linköping.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om