Stångåstaden effektiviserar tvättstugor

År 2025 ska Stångåstaden ha minskat sin energiförbrukning med hela 25 procent och det ska klaras av med långsiktiga investeringar, engagemang och beteendeförändringar hos anställda, kunder och underleverantörer.

Linköping2012-12-29 05:07

Stångåstaden har ungefär 18 500 bostäder varav 4 200 är studentbostäder om man dessutom lägger till 90 000 kvadratmeter lokaler så innebär det att varje år går det åt cirka 256 gigawattimmar energi för el, varmvatten och värme. En del i miljöarbetet består i att effektivisera energiförbrukningen i bolagets tvättstugor. Stångåstaden har tidigare ansökt om bidrag från Naturvårdsverket för att utföra elbesparande åtgärder i tvättstugor och projektet har nu slutredovisats vilket innebär att man kommer att få drygt 1,3 miljoner kronor från Naturvårdsverket.

Egen kraft
Stångåstaden sökte medel från Naturvårdsverket 2007  för att utföra åtgärder i gemensamma tvättstugor för att spara el. När man sökte pengarna lovade man att spara 1 225 000 kWh. Det målet har nåtts med råge då den årliga elbesparingen av genomförda åtgärder inom projektet beräknats till 1 338 000 kWh.
- Vi har haft en stabil trend sedan 2003 av en svagt nedåtlutande energiförbrukning och nu fortsätter vi vårt arbete. Det känns skönt nu att vara i hamn med detta stora projekt. Samtidigt är det en liten del i vårt mål att minska den köpta energin med 25 procent till 2025. Totalkostnaden för projektet var cirka nio miljoner varav nästan fem miljoner var miljörelaterat. Det kan tyckas vara mycket pengar men med den besparingen vi nu gör har vi räknat hem denna satsning på mindre än fem år, säger Teodor Hovenberg, energistrateg på Stångåstaden

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om