Stångåstaden kapar 25 procent

År 2025 ska Stångåstaden ha minskat sin energiförbrukning med 25 procent. Det ska klaras av med långsiktiga investeringar, engagemang och beteendeförändringar hos anställda, kunder och underleverantörer.

Stångåstadens fastighetschef Anders Stjärnberg har sitt kontor högt upp i Tornet. Ungefär lika högt som bolagets energisparmål.

Stångåstadens fastighetschef Anders Stjärnberg har sitt kontor högt upp i Tornet. Ungefär lika högt som bolagets energisparmål.

Foto:

Linköping2012-02-28 07:42


Stångåstaden har 26 procent av Linköpings bostadsbestånd: cirka 18 500 bostäder varav 4 200 studentbostäder. Lägg därtill runt 90 000 kvadratmeter lokaler. Varje år går det åt cirka 256 gigawattimmar energi för el, varmvatten och värme. År 2025 ska 25 procent, 65 gigawattimmar, kapas från den årliga förbrukningen.
- 25 procent är enormt, det är inget fegmål, säger Stångåstadens fastighetschef Anders Stjärnberg. Det är inget vi löser med vänsterhanden.

Inget projekt
Man har 14 år på sig. Anders Stjärnberg är noga med att 25/25, som man kallar det, inte är ett projekt.
- Det är ett affärsmässigt åtagande och vi menar absolut allvar. Ett projekt har en början och ett slut, men det här är ett långsiktigt mål.
- Något som starkt bidragit till att vi kunnat fatta beslut om ett så tufft långsiktigt energimål är att vi idag har bra kunskap om våra fastigheter. Det gäller att veta vad respektive el- och värmemätare försörjer, hur stora husen är och var de energikrävande installationerna sitter.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om