Stans första kafferosteri

Lagom till sensommarens första solstrålar öppnar ett kafferosteri, hantverksbageri och café i centrum. Här kommer det serveras specialkaffe med de allra finaste kaffebönorna som kommer direkt från småskaliga bönder.

Simon Seropian gör kaffet på de finaste kaffebönorna som kommer direkt från småskaliga bönder. Foto: Emma Garzon

Simon Seropian gör kaffet på de finaste kaffebönorna som kommer direkt från småskaliga bönder. Foto: Emma Garzon

Foto:

Linköping2016-02-26 14:46


Hjärnan bakom idén, tillika rostmästare och barista, är Simon Seropian. Under sina 15 år inom cafébranschen har målet varit att ständigt utvecklas och även utveckla Linköpingsborna i kaffedrickandets konst.

I dag driver han Slottscaféet i Bjärka-Säby under sommarhalvåret och resterande tid jobbar på Café Chocolat som var först i Östergötland med att servera specialkaffe, även kallat direct trade. Specialkaffet kommer även att finnas i kafferosteriet. Simon Seropian berättar att de bara kommer använda arabicabönor - de finaste kaffebönorna.

Han köper kaffebönorna direkt från kaffebönder med små lotter, därmed finns inga mellanhänder. När den kedjan fungerar får man automatiskt en hög kvalitet på kaffet.

- Vi vill att folk ska börja tänka till mer angående Fairtrade- och ekologiska varor. En Fairtrade-bonde måste betala hundratusentals kronor för att få stämpeln, och det finns fortfarande mellanhänder innan bonden får pengarna.

Våra direct trade-bönder tjänar sex till sju gånger mer än vad Fairtrade-bönder gör. Vi hoppas att direct trade kommer bli större, men då måste även konsumenterna ta sitt ansvar och gå till den lokala specialisten som handlar på det sättet. Det kostar mer, men du får bättre kvalitet och en person som brinner för sitt yrke och kan svara på frågorna du ställer om kaffet, säger Simon Seropian.

Läs mer i fredagens papperstidning

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om