Står på de asylsökandes sida

När man träffar Almina Imamovic är det svårt att inte smittas av den energi som hon utstrålar. Med en skärpt blick blick fokuserar hon ivrigt på den hon pratar med ett stort engagemang. Det är väldigt lätt att få bra kontakt med Almina när hon, med en lätt brytning, ledigt för samtalet framåt hur svåra frågorna än vara.

Det krävs tid och stort hjärta för att jobba för de asylsökandes rättigheter. Foto: Tommy Pettersson

Det krävs tid och stort hjärta för att jobba för de asylsökandes rättigheter. Foto: Tommy Pettersson

Foto:

Linköping2018-03-06 19:00

Almina Imamovic driver juristbyrån ”Juristteamet” i Linköping sedan 2014, precis vid brytpunkten för den stora flyktingvågen från Syrien som sedan eskalerade 2015 och 2016. Under 2016 invandrade 160 000 personer till Sverige vilket ska jämföras med året innan då drygt 134 000 personer invandrade.

Egen erfarenhet som flykting

Eftersom Almina och hennes familj kom från Bosnien, före detta Jugoslavien, år 1992 då kriget på Balkan bröt ut har hon djup erfarenhet i hur det är att fly från sitt hemland och söka asyl i ett annat land.

– Vi flydde från kriget i Balkan, Banja Luka i norra Bosnien, i början av 1990 talet. Vi var nog bland de första flyktingarna som kom till Sverige, berättar Almina som reste en vinter genom Europa med sin man och äldsta dottern som då var sex månader. Familjen hamnade så småningom på en flyktingförläggning i Kisa i vänta på asyl.

– Våren 1992 fick vi besked om uppehållstillstånd med kommunplacering i Kinda kommun. Min man började jobba direkt på Rimaster och jag själv började senare på Ericsson en tid. Vi studerade under tiden för att kunna validera våra utbildningar från Bosnien. Jag minns att det var fullt upp med heltidsjobb och studier och hann inte med så mycket mer.

– Vi flyttade senare till Linköping eftersom jag hade femskift på Ericsson och det var för jobbigt att pendla.

Efter några andra tjänsteproduktionsjobb, kompletterande utbildningar och validering blev hon färdig jurist. I Bosnien var Almina utbildad allmänjurist, men i Sverige har det blivit arbetet med asylsökandes rättigheter som tagit över.

– Efter att jag jobbat på bland annat Medborgarskolan och på Kronofogden i elva år började jag studera igen. När jag sedan jobbat på begravningsbyrån som familjejurist ett tag var det en god vän till mig som frågade mig varför jag inte startade eget.

– Det sådde ett frö hos mig som jag inte kunde släppa. Någon månad efter att jag fått frågan startade jag Juristteamet 2014. Jag hade jobbat fackligt som förtroendevald i Sverige i många år så jag tänkte specialisera mig på arbetsrätt, men då jag fick många frågor direkt om asylrätt och hade studerat migrationsrätten översiktligt blev jag mer och mer intresserad av detta. Jag kontaktade Migrationsrätten och ansökte om att bli förordnad till offentligt biträde.

Enveten kamp mot orättvisor

Alminas juristbyrå biträder i migrationsmål och vid asylprövningar där Migrationsverket förordnat ett offentligt biträde. De flesta som söker asyl har rätt till juridisk hjälp. Migrationsverket utser biträdet, men som asylsökande kan man själv föreslå ett ombud. Huvudgruppen som Almina företräder idag är ensamkommande barn och ungdomar under 18 år, företrädesvis från Afghanistan.

– Vårt företags varumärke bygger på det kända latinska citatet: ”Mitt samvete är mig mer värt än allt tal ” och för oss innebär det att våra klienter ska veta att vi gör allt för dem. När de kommer till oss ska de känna trygghet och att vi tar vårt vårt uppdrag på allvar, säger Almina Imamovic som har ett 25 tal migrationsärende/överklaganden öppna samt några familjerättsliga- och arbetsrättsliga ärende igång.

– Tiden räcker inte till allt jag vill göra tyvärr, säger Almina anspråkslöst.

Almina driver sin juristbyrån på Klostergatan. Foto: Tommy Pettersson
Almina driver sin juristbyrån på Klostergatan. Foto: Tommy Pettersson
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om