Stiltje råder i Linköping

De statliga myndigheterna levererar slag efter slag på Linköping expansionsplaner. Bullerriktvärden och riksintressen hotar nu tillväxten i kommunen.

Linköping2012-12-10 07:53

Det senaste i raden är Försvarsmaktens anspråk på att tolka vad som är av skyddande riksintresse som hindrar utbyggnad av bostäder och verksamhet bland annat.

Cirkel eller stråk
Länsstyrelsen har nylige gett Linköpings kommun möjlighet att yttra sig över en remiss från Försvarsmakten angående riksintressen.
Kommunen anser att försvarsmakten gör för stora anspråk på riksintressen för påverkan från övningsområde och utbyggnad av vindkraft. Dessutom vill kommunen att försvarsmakten tillämpar Boverkets riktvärden för flygbuller inte Naturvårdsverkets.
- Jag tror att vi redan under nästa år reder ut det mesta av våra problem. Vi har haft en intensiv dialog med regeringen och myndigheterna, säger Muharrem Demirok försiktigt.

Ministerstyre ej tillåtet
- Alla verkar förstå att det behövs en skyndsam hantering. Även om vi har en utredning som ska verka under 2013 så är bostadsminister Attefall tydlig i vilka ingångsvärden som ska ingå den.
Kommunen anser också att det område som är angivet som påverkansområde för Prästtomta skjutfält bör minskas. Man anser att Försvarsmakten undersöka vilka åtgärder som kan vidtas för att uppnå detta och att man ska tillämpa Boverkets allmänna råd för flygbuller både allmänt och inom riksintresseområden.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om