Stöd för cancerforskning

De flesta av oss har minnen över var vi befann oss och vad vi gjorde när meddelandet om Olof Palmes död meddelades i det svenska folkhemmet 1986.

Åke Strandberg fixar och Sven-Inge Christensen lyfter på huven.

Åke Strandberg fixar och Sven-Inge Christensen lyfter på huven.

Foto:

Linköping2012-05-23 07:02

En hel del svenskar har nog samma upplevelse när man fick veta att Sveriges mest lysande stjärna inom motorsporten, Ronnie Peterson, avled 1978. Många av oss hade lyssnat på radioreferat från Italien kvällen innan och hört talas om olyckan på Monzabanan.

På toppen av karriären
Bengt Ronnie Peterson körde 123 Grand Prix tävlingar och stod som segrare i tiotal av dessa. Inför säsongen 1979 hade han skrivit kontrakt som försteförare för McLaren men Peterson skadades i en dramatisk olycka den tionde september på Autodromo Nazionale Monza i Italiens Grand Prix 1978. Ronnie Peterson avled dagen efter endast 34 år. Ögonblicket har etsat sig fast hos många svenskar.

Pengar till cancerforskning
För ett tag sedan lyckades Biltema få hit den enda kvarvarande versionen av Ronnies bil, en Lotus 72. Det är den bil som kört flest säsonger i Formel 1 i modern tid. Bilen körs runt på en del ställen i Sverige i syfte att stötta cancerforskningen.
En av dem som ställer upp ideellt för insamlingen är Ronnies mekaniker Åke Strandberg som fanns på plats i Linköping. Han tog med oss på en nostalgiresa tillbaka till 1970 -talet.
- Ronnie och jag möttes på en gokartbana i början av sextiotalet. Han kom ju från Örebro och jag kommer från Lindesberg. Vi följdes väl åt under sextiotalet och han började att köra formel 3 så småningom, berättar Åke Strandberg som är inbjuden till Linköping för att informera och samla in pengar till cancerforskningen.
- Pappa Bengt byggde ju alla bilar till honom och jag menar det fanns ju ingen som kunde köra tre klasser och hoppa från den ena till den andra klassen och vinna allt som gick att vinna.
- Far hans var ju bagare och bilbyggare han byggde Ronnies racerbilar hemma i källaren och det var ju en bra skola för grabben.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om