Storsmugglare inför rätta - pensionär sålde sprit från garage

Nu har rättegången mot två män som misstänks för omfattande smuggling och langning av alkohol börjat. De båda inblandade männen, en 61-åring och en 45-åring, skyller dock på varandra.

Linköping2016-03-22 16:08

Enligt den gjorda förundersökning har 61-åringen langat den smugglade alkoholen till ett flertal arbetsplatser i Linköping med omnejd och där fått varor i utbyte mot spriten. Han har nekat till brott i förhör och uppgett att han aldrig säljer alkohol utan bara ger alkohol i present till personer. Angående den alkohol som hittades i garaget har han i polisförhör sagt att delar av den är hans och då till för hans egna behov. Enligt ett vittne har t 61-åringen, som är förtidspensionerad, pratat om att han tjänat stora pengar på smuggling och langning.

I januari 2014 slog polisen till i en husrannsakan i 61-åringens hem utanför Linköping. Tidigare spaningar hade visat hur mannen lastat av alkohol från så kallade spritbussar som levererar i Östergötland. Patruller hade också sett mannen leverera alkohol till arbetsplatser och privatpersoner. Vid husrannsakan 2014 fann polisen starksprit, starköl, vin, likör och andra alkoholvaror i bostaden, garaget och förråd och frysboxar. Totalt beslagtogs 443 liter starköl, 196 liter starksprit av olika slag, 107 liter vin, 88 liter alkoläsk och andra drycker.

Männen har i förhör skyllt på varandra och haft olika förklaringar till de stora mängder alkohol som polisen hittat i deras och andras garage och förråd. Den 45-årige mannen har medgett att han och 61-åringen även åkt med spritbussarna men nekat till att ha smugglat eller sålt vidare alkohol.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om