Stort intresse för rullstolsrugby

Våren 2017 startade Linköpings Parasportförening rullstolsrugby. Intresset blev stort, och nyligen arrangerade föreningen för första gången en omgång i serien i Sportcenter i Linköping.

Erica Spärrfeldt och Mats Persson är två ledare i föreningen. Erica Spärrfeldt spelar även i rugbylaget. Foto: Carolina Fransson

Erica Spärrfeldt och Mats Persson är två ledare i föreningen. Erica Spärrfeldt spelar även i rugbylaget. Foto: Carolina Fransson

Foto:

Linköping2018-02-08 15:00

Linköpings Parasportförening är en flersektionsförening som bildades 1983, och som i dag har cirka 160 medlemmar. I dagsläget ingår 16 idrotter och aktiviteter i föreningen, och utbudet varierar efter efterfrågan. Rullstolsrugby är den senaste tillkomna idrotten, föreningen har ett lag i division 2. Sporten tilltalar personer som tidigare levt ett aktivt liv. Många av spelarna har ryggmärgsskador efter motorcykel- eller dykolyckor. Efter skadan kan det vara svårt att hitta en idrott som är tillräckligt tuff och fysiskt utmanande. Därför startade föreningen ett rullstolsrugbylag förra året. Men en ny sport kräver en ledare och det började egentligen med att medlemmen och ledaren Erica Spärrfeldt sommaren 2016 deltog i ett läger i Eskilstuna där deltagarna fick prova på olika idrotter, bland annat rugby.

-Jag hade testat olika idrotter under flera år, men det var just det här jag fastnade för. Det hände någonting. Jag tyckte jättemycket om det, förklarar hon.

En sport som växer

Intresset visade sig vara stort när man startade en träningsgrupp förra våren. Rugbyn har i dag blivit en egen sektion där Erica Spärrfeldt är sektionsledare och en av spelarna i laget. Föreningsutvecklare Agneta Lidman förklarar att det här är en sport som växer i Sverige.

-Den har fått ett uppsving nu. Jag tror att det kan bero på att det gått bra för det svenska landslaget och då blir det lite ringar på vattnet, säger hon.

Några spelare i laget har spelat rullstolsrugby tidigare, vilket Erica Spärrfeldt och Agneta Lidman tycker är positivt.

-Vi hade ett rugbylag här för många år sen och det är några i laget som var med då. De hjälper till mycket och kommer med många bra tips som de kommer ihåg ifrån den tiden, säger Erica Spärrfeldt.

Utöver rullstolsrugbyn är Erica Spärrfeldt ledare för en ungdomsgrupp och rullstolsbugg.

Olika åldrar

Linköpings Parasportförening har, förutom rullstolsrugby, idrottsskola, boccia, bordtennis, dans, gymnastiklek NPF, innebandy, mattcurling, goalball, bassängträning, bassängträning NPF, och Bee Active Weekend.

-Det genomsyrar i princip alla våra grupper, att det är olika åldrar och olika funktionsnedsättningar i den mån det fungerar. I bassängträningen är den yngsta tio år och den äldsta 76 eller 77 år, så det är alltid ett stort spann. Den yngsta har en ryggmärgsskada och den äldsta har haft en stroke, säger Agneta Lidman.

Inte bara sport

Aktiviteten Bee Active Weekend är en helgaktivitet som föreningen anordnar där man går ut och äter på restaurang, har filmkvällar, spelkvällar med mera.

-Det är mer för den sociala biten, för alla vill inte idrotta. Vi gör sociala grejer och det har varit uppskattat, säger Erica Spärrfeldt.

- Och har vi tur så börjar någon av deltagarna att idrotta, säger Agneta Lidman.

Rullstolsrugby

Rullstolsrugby, eller "murder ball" som sporten kallades till en början föddes i Kanada 1977 och kom till Sverige 1993. Den utövas i dag i alla världsdelar och är en Paralympisk gren. Sporten spelas på en basketplan med mål och målgård på vardera kortsida. Varje lag har fyra spelare på planen och poäng gör man genom att ta sig över mållinjen med minst två av rugbystolens hjul och med full kontroll över bollen. En match pågår i 4x8 minuter full tid.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om