Strävar mot en giftfri vardag för barnen

I går var miljöminister Lena Ek på besök både i Linköping och Norrköping i samband med miljökonferensen E-week. Ett av stoppen gjordes på förskolan Rättaregatan 120 i Lambohov för en diskussion om hur farliga ämnen kan minskas på platser där barn vistas för att på sikt få bättre balans i ekosystemet.

Miljöminister Lena Ek håller nöjt upp en av Hjulsbro-förskolans gröna påsar bredvid Lena Allard och Muharrem Demirok.

Miljöminister Lena Ek håller nöjt upp en av Hjulsbro-förskolans gröna påsar bredvid Lena Allard och Muharrem Demirok.

Foto:

Linköping2014-01-30 07:52


Linköping går i bräschen för miljöfrågor på daghemmen och undersöker nu ett urval förskolor över hela Linköping.
- Vi i Sverige ska kunna skaffa egna regler och kemikalieförbud innan det hinner bli lagförändringar på europeisk nivå. De europeiska reglerna måste bli bättre, säger Lena Ek.

Gammal plast
På regeringshåll jobbas det fram en lista med farliga kemikalier i samarbete med kommunerna. Steg ett är att arbeta för barnen, som är mest känsliga för kemikalier. På den fronten ligger Linköping i framkant som har egna kommunala strategier för miljöarbete. De jobbar förebyggande och försöker ersätta gamla produkter med nya och säkra.
- Det här är en bra förskola och vi har inte hittat något alarmerande. Vi får nya kunskaper hela tiden. De klassiska gungorna tillverkade av gamla bildäck ser vi inte längre i dag, men föräldrar som vill skänka gamla leksaker med farliga plaster kan bli ett problem, säger kommunalråd Muharrem Demirok och räcker över några miljöbroschyrer från Linköpings kommun till Lena Ek.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om