Stress är oftare något annat

I dagens snabba samhälle är det många som känner sig stressade. En del av stressen ligger på en samhällelig nivå i en värld som rullar allt fortare, och många känner sig därför som maktlösa offer i stället för att våga styra över sitt eget liv. Men stress, det är egentligen fel ord, enligt Eva M Nilsson på Råd och stöd/Leanlink.

Eva  M Nilsson på Råd och stöd/Leanlink uppmuntrar till att hitta roten  till  det som känns som stress. Kanske tar du på dig för många uppdrag?

Eva M Nilsson på Råd och stöd/Leanlink uppmuntrar till att hitta roten till det som känns som stress. Kanske tar du på dig för många uppdrag?

Foto:

Linköping2014-06-09 06:38


- Ibland missar vi nyanserna i språket. Har man bråttom till bussen eller oroar sig för sina barn, då är det inte alltid farlig stress. Det kan vara en sund oro, tidsbrist eller oförmåga att säga nej. Oroligheterna ska hanteras inifrån. Därför tycker jag att det är viktigt att försöka sortera bland sina känslor: vad är det jag känner, egentligen? Att kunna och våga lyssna på sin kropp och sätta ord på känslor och tankar kommer att vara eftertraktat framöver, tror hon.
Det är bra att vara målinriktad men man måste ta hand om sig på vägen, säger hon.

Ta över ratten
Evas uppgift är att fungera som samtalsstöd, men det stora jobbet görs inom de människor hon möter.
- Fler behöver fundera över sin situation och ta makten över sitt liv. Är man verkligen maktlös? Det som är ohälsosamt är att tro att man inte kan styra över sitt liv, för det finns många val som faktiskt kan tas. Stresstankarna kan skingras, men någon quick fix finns inte.
Hon poängterar att hon och hennes kollegor på Råd och stöd inte är en del av sjukvården, men de jobbar mot ångest, utbrändhet, droger och problem på arbetsplatser samt med familjeproblem.
- Vi är 400 erfarna personer som jobbar här på Råd och stöd. Vi är bra på att ha tillit till människors egna resurser. Ibland märker folk inte är kroppen är påverkad av oro och press förrän de upptäcker motsatsen. Det finns förstås terapier och piller som säljer snabba lösningar, men vi hävdar att arbetet måste göras inom varje människa. Sådant måste få ta tid. Sedan finns det skillnader mellan könen. Forskningen visar att just kvinnor har övat upp en förmåga att vara mer utifrånstyrda, bland annat med tanke på barn som ska passas och få mat oberoende av hur hon mår. De är traditionellt mer utsatta.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om