Strömfåran klar 2014

I början på september togs ett viktigt beslut vid Tekniska verkens styrelsemöte. Det var ett ställningstagande som ett flertal människor och föreningar har väntat länge på.

Tidigast någon gång under 2014 kan vattnet forsa fritt i den gamla Strömfåran i Ljungsbro.

Tidigast någon gång under 2014 kan vattnet forsa fritt i den gamla Strömfåran i Ljungsbro.

Foto:

Linköping2013-09-21 04:07


Den andre september fattade styrelsen beslutet om att ta fram ett underlag för att kunna sätta igång en vattenverksamhet runt ikring den gamla Strömfåran i Ljungsbro.

Nytt besöksmål
Diskussioner har pågått i flera år om man ska släppa på vattnet i Strömfåran igen och därmed öppna för en fisketurism i området.
Alla partier har varit positiva men det har funnits invändningar kring säkerhetsfrågor och ett litet tapp i elproduktion.
Men i somras lade Centerpartiet i Linköping fram ett förslag om en vattenled mellan Östersjön och Vättern och nu har det initiativet nått fram till operativ bolagsnivå. Nu verkar det därmed som om en segsliten politisk historia är på väg att få ett klimat- och miljövänligt slut. Miljökämpen Åke Wester, Flugfiskeklubben i Linköping och Vreta Kloster turism har kämpat i flera år för att Tekniska verken ska släppa på cirka två kubikmeter vatten per sekund för en kostnad på drygt en miljon kronor för att skapa ett nytt besöksmål för turismen i Linköping men inte fått något gehör.
- Vi har fått ett uppdrag av vår ägare Linköpings kommun att ta fram ett underlag för att skapa möjligheter för att släppa på vattnet i Strömfåran, säger Anders Jonsson vd på Tekniska verken och fortsätter.
- Vi försöker alltid balansera våra mål som ägaren satt upp. Vi måste ta hänsyn till miljömässiga såväl som ekonomiska aspekter men även säkerhetsfrågor är en viktig samhällsaspekt som vi måste väga in.
Men nu när vi fått ett konkret uppdrag så sätter vi igång med det arbetet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om