Strömfåran väcks äntligen till liv

Nu strömmar det snart i gamla Strömfåran i Ljungsbro igen. Det verkar därmed som om en segsliten politisk historia är på väg att få ett klimat- och miljövänligt slut.

Cirka 40 kubikmeter vattenper sekund forsar fram vid Jakoblund i April 2013. Foto: Tommy Pettersson

Cirka 40 kubikmeter vattenper sekund forsar fram vid Jakoblund i April 2013. Foto: Tommy Pettersson

Foto:

Linköping2013-06-26 06:44


Nu ska det bli fritt fram för fisken om Centerpartiet i Linköping får bestämma för nu lägger man ett förslag om en vattenled mellan Östersjön och Vättern.
Miljökämpen Åke Wester, Flugfiskeklubben i Linköping och Vreta Kloster turism har kämpat i flera år för att Tekniska verken ska släppa på blygsamma två kubikmeter vatten per sekund för en kostnad av cirka en miljon kronor för att skapa ett nytt besöksmål för turismen i Linköping men inte fått något gehör.

Stått still länge
Länge har frågan stått helt still. Kommunpolitikerna i Linköping och Tekniska verken har inte hitintills kunnat ta ställning till om värdet av fiskvandringsvägar från Roxen till Norrbysjön i Motalaström genom gamla Strömfåran skulle bidra till både ökad turism och dessutom ett värnande om miljön i området. Åke Wester,Linköpings kommuns miljö- och naturvårdsstipendiat 2011 och Claes Wadsten från Linköpings flugfiskeklubb har under en längre tid försökt få kommunpolitikerna att inse värdet av fiskvandringsvägar från Roxen till Norrbysjön.
I april släppte Tekniska verken på hela 80 kubikmeter per sekund vatten i Strömfåran för att kunna mäta av hur ett eventuellt haveri i Malfors kraftstation skulle påverka den omgivande naturen och produktionseffekten och det verkar som om det gick bra den gången. Nu behövs det dock bara att Tekniska Verken släpper på cirka två kubikmeter vatten per sekund in i den gamla strömfåran för att en vision ska bli verklighet i staden där visioner blir verklighet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om