Studenter reder ut slöjdbegreppet

När andraårsstudenterna vid slöjd-, hantverk- och formgivningsprogrammet vid Linköpings universitet tar steget ut i offentligheten för första gången är det med en frågeställning. I utställningen ”#slöjdisthenewblack” söker de svaret på frågan: ”Vad är slöjd?”, samtidigt som de passar på att visa upp sina respektive kollektioner. ”Vi tampas med de olika begreppen hela tiden”, säger studenten Lina Niklasson.

Lina Niklasson och Linnea Johansson Eriksson är två av de 19 LiU-studenter som visar upp sina arbeten på Hemslöjden i Linköping fram till den 11 februari. Foto: Dennis Petersson

Lina Niklasson och Linnea Johansson Eriksson är två av de 19 LiU-studenter som visar upp sina arbeten på Hemslöjden i Linköping fram till den 11 februari. Foto: Dennis Petersson

Foto:

Linköping2017-01-16 13:40

När man kliver in i Hemslöjdens butik på Storgatan i Linköping har utställningslokalen fått ett helt nytt ansikte. Klädesplagg, väskor och smycken, textilier, metall och trä, variationen är stor under lampornas ljus. Med texten ”#slöjdisthenewblack”, tydligt synbar på ena väggen, är det andraårsstudenter från slöjd-, hantverk- och formgivningssprogrammet vid Linköpings universitet som på ett modernt sätt visar upp sina arbeten för allra första gången.

– Vi är 19 studenter som just nu läser kursen entreprenörskap, marknadsföring och utställningskunskap, så vi har haft några utställningar på campusområdet tidigare, men nu var det dags att vända oss till allmänheten. Framöver kommer vi att jobba oss uppåt med fler utställningar, berättar studenten Lina Niklasson och fortsätter:

– Under arbetet med den här samlingsutställningen har vi utgått ifrån frågeställningen ”Vad är slöjd?”. Vi som slöjdare tampas med de olika begreppen hela tiden, det är slöjd, hantverk, konst och konsthantverk, och de här går ofta in i varandra. Vi har även märkt att folk ofta relaterar till skolslöjden, med täljda smörknivar och stickade sockar, men det är så mycket mer än så.

För att kunna reda ut slöjdbegreppet tar studenterna hjälp av utställningens besökare. Via hashtagen, ”slöjdisthenewblack”, eller via gästboken som finns på plats kan allmänheten ge sin syn och definition på begreppet. Utställningen är också ett sätt för studenterna att visa upp sig och skapa sig ett namn.

– Slöjd har kommit upp allt mer på kartan de senaste åren, det blir bara större och större, och nu värdesätts de handgjorda produkterna på ett helt annat sätt, något vi givetvis omfamnar, säger Lina Niklasson.

– Vi är jättenöjda med utställningen, den ligger precis på den nivå som vi hade hoppats på. Jag tror att vi alla var ganska eniga om hur vi vill att det hela skulle se ut. Att ha tillgång till den här lokalen är helt underbart, avslutar Linnea Johansson Eriksson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om