Att studenter dricker ofta och mycket är en ganska allmän bild av våra unga akademiker. Men det stämmer inte riktigt. Forskningsstatik visar nämligen att studenter inte dricker mer än andra.
- Jag vet inte vad det beror på, kanske att studenter syns mer, säger Ewa Rasch, chef på Studenthälsan vid Linköpings universitet.
Ungdomar dricker
Det statistiken visar är att ungdomar över lag i åldern 18-25 år är den åldersgrupp som konsumerar mest alkohol, och det är även i den åldern de flesta studenter befinner sig.
Rasch förklarar att det har genomförts en undersökning på universitetet genom utskick av e-post, där studenter fått möjlighet att besvara frågor om sina alkoholvanor. Sammanställningen visar bland annat att cirka 35 procent av alla manliga studenter dricker alkohol varje vecka. Hos de kvinnliga studenterna ligger denna siffra på cirka 23 procent.
Statistiken visar även att cirka 70 procent av de manliga studenterna dricker sig berusade minst en gång i månaden, och hos de kvinnliga ligger denna siffra på cirka 50 procent.
Få konsekvenser
Men på Studenthälsan ser man inte många direkta konsekvenser av alkoholkonsumtionen.
- Den stora risken är att man skadar sig själv; man ramlar, hamnar i slagsmål eller har oplanerat sex, säger Rasch. Studenthälsan märker också att alkoholen lätt blir en tröst i kriser och depressioner.
Viktigast för Studenthälsan är att få studenterna att kontrollera sitt drickande. Undersökningen visar även att många studenter faktiskt vill minska sin konsumtion av alkohol.
- Det är positivt att man börjar fundera på sina alkoholvanor, påpekar Rasch.
Studenthälsan krossar myt om alkoholvanor
Snart startar höstterminen på universiteten, vilket innebär nolleperiod för många nya studenter. En bild som oftast målas upp är att alkoholen flödar i studentkretsar, men detta är en felaktig bild, visar statistik från SoRAD, Centrum för socialvetenskaplig alkohol- och drogforskning.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!