Vatten upp till knäna, stora containrar som började flyta och bilar som satt fast i vattenmassorna. Gårdagens extrema skyfall skapade stora svårigheter i framför allt Linköping. På SMHI i Norrköping följde man extremvädret noga, och under torsdagen kan man ge svar på hur kraftiga regnskurarna faktiskt var.
– Vi kan se att vi hade stora regnmängder på vissa håll i de södra delarna av Östergötland och upp mot Linköping. I Malexander har vi en mätstation som visade att man där fått en störtskur på 27 millimeter, säger Marcus Sjöstedt, meteorolog på SMHI.
– Vid mätstationerna i Linköping kunde vi inte uppmäta riktigt lika stora mängder, men de här skurarna är ofta väldigt lokala så på vissa håll kan det absolut ha kommit mer än vad vi har uppmätt.
LÄS MER: Linköping dränktes i vatten efter skyfall
LÄS MER: Hektiska timmar för räddningstjänsten
BILDEXTRA: Stan är full av vatten
Att den här typen av störtskurar uppstår under sommaren är inte helt ovanligt. Under rätt förutsättningar, där fukt stiger mot atmosfären och kyls av, kan höga moln bildas. Enligt Marcus Sjöstedt har molnen ofta en smal horisontell utbredning vilket gör att störtskurarna kan bli mycket lokala.
– Det var egentligen inga enorma regnmängder i går, men det handlade om att det träffade områden som är mer känsliga. Vi snackar inget rekord, men visst blir det extremt när något sådant här sker.
Med tanke på klimatförändringarna - kommer vi att få se mer av den här typen av väder framöver?
– Enstaka väderhändelser som det här – eller enstaka väderår – är väldigt svårt att koppla till klimatförändringar. Men ett varmare klimat innebär att atmosfären kan hålla mer vatten. Det kan bli så att vi går mot ett klimat med mer nederbörd samtidigt som vi får mer avdunstning från marken. Kombinationen innebär att det kan bli torrare men också blötare. Den här typen av regnskurar kan komma att bli vanligare i framtiden.