Svart arbetskraft invaderar Östergötland

Svenska inhyrningsföretag dumpar den svenska arbetsmarknaden med billig arbetskraft rekryterade i Baltikum. - Vi har kommit över en offert som visar vilka miserabla löner det får ut i hemlandet, säger Byggnads skyddsombud Lennart Jacobsson.

Byggnads skyddsombud Lennart Jacobsson och Per Alexandersson är oroade över utvecklingen. Foto:Patrik Ekström

Byggnads skyddsombud Lennart Jacobsson och Per Alexandersson är oroade över utvecklingen. Foto:Patrik Ekström

Foto:

Linköping2004-10-23 04:11

Det är inhyrningsföretaget Pelmatic Personalpartner AB som i en offert erbjuder Malmbergs Water montörer och svetsare från Baltikum för 200 kronor i timman.

Tekniska Verken
Ersättningen är baserad på minst 8 timmar och max 12 timmar per dag alla dagar i veckan. Även lördag och söndag.
I priset ingår resekostnader, traktamente, bostad och övertid. Malmbergs Water har för närvarande en entreprenad hos Tekniska Verken. På slamavloppsreningsverket i Kungskvarn mitt emot det nya biogasbussgaraget i Kallerstad. Den personal som erbjuds ska vara erfarna svetsare från Baltikum med svetslicens SS-EN 287-1.
Dessutom ska en i arbetslaget behärska engelska för att kunna ta emot instruktioner från Malmbergs. Just i fallet Tekniska Verken stoppades projektet beroende på att den svenska förstemontören inte ville jobba ihop med gänget från Baltikum.
- Han hade själv jobbat i Baltikum och visste att deras engelska var för dålig, berättar Lennart Jacobsson och Per Alexandersson som rotat fram offerten.
- Det är viktigt att sånt här kommer fram. Förra året gjordes en undersökning i Skåne där man hittade 600 fall liknande detta. Översatt till Östgötasiffror så skulle detta innebära 300 svarta arbetare, säger Jacobsson.
När de baltiska staterna gick med i EU så blev det ju fritt fram för arbetskraftsinvandring?
- Det stämmer men det som gäller är svenska regler och avtal från första dagen. Det här är något helt annat. Här handlar det om att de jobbar 6-8 veckor i stöten, vardag som helgdag och så åker de hem och får lön där.
- För 200 kronor i timman inkluderat bostad, resor, traktamenten och övertid blir det inte mer än 40 kronor i timman. Dessutom förlorar ju staten en himla massa miljoner i utebliven skatt.
- Om det här svenska uthyrningsföretaget, som dessutom är anslutet till Svenskt Näringslivs avdelning för tjänsteföretag Almega, skulle ha hyrt ut svensk arbetskraft så ginge de i konkurs direkt.
- Vad det handlar om är att de vill tjäna pengar på att plocka över billig arbetskraft från Baltikum, säger Per Alexandersson.
Men nu fick de ju inte jobbet i Linköping?
- Nej men de här sitter inte nöjda med det. Så fort ett byggföretag får ett bygglov så är de där med sina offerter. Vi måste se upp med detta otyg. Annars kommer den svenska byggarbetsmarknaden snart att vara nedlusad av företag som utnyttjar utländska arbetare för att tjäna grova pengar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om