Svenskan är nyckeln för ungdomarna

Det första man slås av är lugnet och koncentrationen i klassrummen. Eleverna, åtta stycken, är uppdelade i två grupper i var sitt rum och med var sin lärare. Dörren mellan rummen står öppen och efter halva lektionen byter eleverna plats med varandra.

Linköping2013-03-25 07:40

Anette Althén och Kristoffer Magnell är lärare på Anders Ljungstedts Gymnasium och undervisar ungdomar som är nyanlända till Sverige. Direkt efter det att de kommit till Linköping hamnar de här hos Anette och Kristoffer eller någon av deras kollegor. Annica Bock är en av dem och som vid mitt besök tog emot en ny elev tillsammans med tolk. Eleven får berätta om sin tidigare utbildning, om drömmar och framtidsplaner. Just nu är det omkring 160 elever som går på språkintroduktionen.

Målsättningen är klar
Hos Kristoffer och Anette är eleverna mellan 16-18 år och deras uppgift är, att under fem veckor, bedöma elevernas kunskaper inom olika ämnesområden, så att de sedan kan placeras ut på rätt nivå i skolsystemet.
- Målet är att eleverna ska nå tillräckliga kunskaper i grundskoleämnena så att de blir behöriga att söka vidare till gymnasiet. En del av eleverna når målen på 1-2 år, för andra tar det upp till 4 år, berättar Kristoffer.
- Mycket av undervisningen hos oss är koncentrerad på det svenska språket för att eleverna lättare ska kunna tillgodogöra sig undervisningen i andra ämnen och därigenom nå sin behörighet snabbare, säger Anette.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om