Svenskt Näringsliv försvarar vinsten

Under en längre tid har valfrihetsfrågor och vinster i välfärden diskuterats i Sverige. Frågan var även ett hett ämne under politikerveckan i Almedalen.

Linköping2012-07-16 07:05

Både Vänsterpartiet och den fackliga organisationen LO har satt ned foten i frågan. Skolan, vården och omsorgspolitiken har ifrågasatts som områden där man ska plocka ut vinster. LO:s välfärdsutredning har fått i uppdrag ge förslag på hur en non-profitprincip kan se ut.

Vitsen med vinst
Dessa ställningstaganden är något som Sofie Elmström, stridbar regionchef på Svenskt Näringsliv, reagerar kraftfullt på.
Hon menar att LO i sitt beslut motverkar många av sina medlemmars möjlighet att få fler arbetsgivare och bättre karriär- och utvecklingsmöjligheter vilket är ett märkligt agerande.
- Det är svårt att förstå det kontroversiella i att företagare, som ofta med stor egen risk satsar pengar för att kunna starta en verksamhet, ska få gå med vinst om verksamheten drivs med sund ekonomi och hög kvalitet, säger Sofie Elmström regionchef på Svenskt Näringsliv.
- Det är dags att sluta ställa olika driftsformer mot varandra i syfte att misskreditera privata företagare i välfärden. Låt de företag och de anställda få förutsättningar att utvecklas och växa och på så sätt göra ännu mer, låt de kommunala som gör bra ifrån sig fortsätta. Men jämför dessa två alternativ utifrån kvalité och inte antaganden om att vinst och kvalité behöver ställas mot varandra, hävdar Sofie Elmström.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om