Sveriges första fullskaliga reningsanläggning

Tekniska verken i Linköping blir först i landet med att bygga ett fullskaligt reningsverk för läkemedelsrester i avloppsvattnet. Ozonreningsanläggningen blir ett integrerat steg i reningen på Nykvarnsverket. Bygget, som beräknas kosta 25 miljoner, påbörjades i måndags och förväntas vara klart för att tas i bruk i slutet av nästa år.

Anna Lövsén, divisionschef för Vatten, uppger att reningseffekten fastställts till 90 procent.

Anna Lövsén, divisionschef för Vatten, uppger att reningseffekten fastställts till 90 procent.

Foto:

Linköping2015-04-15 07:37


- Genom det fullskaliga reningsverket kan vi förbättra miljön både lokalt, regionalt och globalt, säger Anders Jonsson, Tekniska verkens vd.
Läkemedelsrester, som lämnar kroppen via urin och avföring, kommer ut i naturen via avloppsvattnet och påverkar vattenmiljön negativt.
Som exempel orsakar hormoner i p-piller problem med fiskars förökning och antibiotika kan ge upphov till multiresistenta bakterier.

Ozonrening
Under de två senaste åren har Tekniska verken i samarbete med IVL Svenska Miljöinstitutet bedrivit ett projekt där pilotförsök utförts för att utreda en metod som med hjälp av ozon renar avloppsvatten från läkemedelsrester.
Metoden reducerar avsevärt utvalda grupper av läkemedelssubstanser, till exempel hormoner, antibiotika, ångestdämpande preparat samt smärtstillande mediciner. Dessutom dödas eventuella resistenta bakterier som redan hunnit bildas.

Här kommer den nya anläggningen att byggas.
Här kommer den nya anläggningen att byggas.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om