Swedish squaredance Convention 2016

Efter över två års förberedelse är det nu dags för årets största squaredance händelse - Swedish squaredance Convention 2016 och denna gång i Linköping.

Carina Boberg och Christer Löfgren. Foto: Tommy Pettersson

Carina Boberg och Christer Löfgren. Foto: Tommy Pettersson

Foto:

Linköping2016-05-30 10:26

Carina Boberg och Christer Eklöf är både engagerade och drivande när det gäller att genomföra conventet. Christer är till och med festivalgeneral och så här dagarna innan det är dags för den högtidliga invigningen den 4 juni, avslutningen blir två dagar senare, på självaste nationaldagen den 6 juni.

Roligt att det är igång

– Det ska verkligen bli roligt att det är nu är dags för detta årliga och det största som händer inom sqauredancevärlden i Sverige. Anmälda just nu är drygt 700 personer men jag skulle gissa på att vi blir kanske runt 900 personer den kommande helgen, menar Christer Eklöf och ser otroligt nöjd där han sitter i soffan mitt emot mig. Carina Boberg är även hon väldigt glad även om det är en hel del jobb kvar innan ”callern” kallar till den första dansen. Totalt kanske man är i runda tal ett 70-tal personer som är frivillig engagerade i coventet. Bakom den stora sammandragningen står Blue Ribbon Square som är Linköpings egen squaredanceklubb och namnet syftar på det ”blåa band” som löper genom vårt län, Göta Kanal.

Broc Wise är stjärnan

– Vi har lyckats få hit en riktig stjärncaller från USA vid man Bronc Wise samt kanske Danmarks bästa caller Björn Andersson. Vi har dessutom några inhemska callers på plats, berättar de båda squaredancevännerna med en mun. Själva conventet äger rum i Campushallen och den intill liggande Friidrottshallen. Det kommer att ordnas en pubkväll och en middag med ”vanlig” dans till Wretaz orkester.

Fullbokat

– Många hotell är så gott som fullbokade och vi har en husbilscamping för 60-bilar. Det kommer danssugna från Norge, Danmark, Finland, Åland, Belgien och Tyskland. Självklart är squaredance störst i hemlandet i USA och det var där industrimagnaten Henry Ford standardiserade den så att man nu, avsett språkkunskaper, kan dansa i hela världen, berättar Christer Eklöf avslutningsvis.

Bruce Wise är stjärnan. Foto: Privat
Bruce Wise är stjärnan. Foto: Privat
Vad är squaredance?
Square danceutvecklades under 1930- och 1940-talen ur traditionell amerikansk folkdans. Den dansas i dag över hela världen av människor i alla åldrar. Squaredans har sina rötter från äldre europeiska danser som kontradans och 1700-talsdansen kadrilj. Till Sverige kom dansen från USA första gången 1978. År 2003 hade antalet klubbar vuxit till drygt 150 över hela landet med sammanlagt över 7000 medlemmar. År 2010 har antalet sjunkit något och man räknar med ungefär 6500 medlemmar i 130 klubbar. Även i Danmark, Storbritannien och Tyskland finns ett relativt stort intresse för squaredans.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om