Teknikarflickorna vann jämställdhetspris

På Berzeliusskolans teknikprogram finns 30 studenter som är med i Teknikarflickorna. Allt tack vare initiativtagaren Louise Eks projektidé till den riksomfattande jämställdhetstävlingen Make equal som arrangerades av organisationen Crossing Borders - som de blev delad vinnare av. Nu hoppas de att fler får upp ögonen för teknik och vågar följa sina drömmar.

Vilma Hägg Edelönn, Moa Björkman, Frida Johansson och initiativtagaren Louise Ek på teknikbänken.

Vilma Hägg Edelönn, Moa Björkman, Frida Johansson och initiativtagaren Louise Ek på teknikbänken.

Foto:

Linköping2015-02-20 07:50


- Det händer ofta att en klass har typ tre tjejer men efter första året är det ingen som går kvar. Det är verkligen det vi vill motverka. Teknikbranschen skriker efter tjejer och vill ha det mer jämställt, säger de.
På Berzan är det eftermiddag och de flesta elever har gått hem för dagen. I biblioteket sitter ungdomarna vid datorerna och sina smartphones, men de fyra drivna tjejerna i Teknikarflickorna har denna dag en intervju bokad. Av de 46 tjejerna på Teknikprogrammet har 30 engagerat sig i Teknikarflickorna - ett nätverk som verkar behövas i en killdominerad utbildning där många tjejer till och med hoppar av för att de inte finner sin plats.

En fot i näringslivet
Louise Ek, Moa Björkman, Frida Johansson och Vilma Hägg Edelönn går i tre olika årskurser och samlas nu regelbundet för olika möten, roliga aktiviteter och studiebesök på teknikföretag - ett forum där de kan knyta kontakter in i näringslivet och få fler flickor att våga ta steget in i en mansdominerad teknikbransch. En del av vinsten i tävlingen är de 20 000 kronorna och kontakt med en mentor i näringslivet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om