Till följd av pandemin - fler väljer att studera

Antalet antagna individer till Linköpings universitet har ökat med sju procent jämfört med föregående år.

På torsdagen meddelade Universitets- och högskolerådet (UHR) att 307 000 personer antagits till en högskoleutbildning i höst. Vid LiU har 14 042 personer antagits.

På torsdagen meddelade Universitets- och högskolerådet (UHR) att 307 000 personer antagits till en högskoleutbildning i höst. Vid LiU har 14 042 personer antagits.

Foto: Ulrik Svedin

Linköping2020-07-13 08:00

Det första antagningsbeskedet till höstens utbildningar och kurser kom torsdag 9 juli. Enligt Universitets- och högskolerådet (UHR) har 307 000 personer antagits till en högskoleutbildning. Till Linköpings universitet har 14 042 personer antagits. Jämfört med 2019 har antalet antagna till program ökat med sex procent på Linköpings universitet. Motsvarande siffra för antalet antagna till kurser är en ökning med nio procent.

Coronapandemin kan vara en anledning till ökningen.

– Vi tror att pandemin är en stor och viktig faktor. Redan vid ansökningstillfället såg vi att det fanns ett ökat intresse för medicinska utbildningar som sjuksköterskeprogrammet. Arbetsmarknadsläget är mer osäkert och fler söker sig till utbildningar. En del kanske har sökt av rädsla för att bli arbetslösa, säger Ragnhild Löfgren, docent och utbildningsråd på Linköpings universitet. 

Psykologprogrammet, socionomprogrammet och kandidatprogrammet i Grafisk design och kommunikation är populärast bland studenterna. Enligt Ragnhild Löfgren, har de programmen tidigare haft ett högt söktryck. 

Hur många som slutligen kommer att studera på Linköpings universitet i höst, går inte att veta i nuläget. 

– Studenterna har fram till 24 juli på sig att svara. En del kommer att tacka nej till sin plats. En del står som reserv på en annan utbildning. Det kommer att ske en viss omfördelning innan vi vet hur många som kommer att registrera sig och vara på plats i höst, säger Ragnhild Löfgren.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!