Tillbommat

Från och med i går är tillgängligheten mindre på Östergötlands länsmuseum i Linköping. Torsdagar och fredagar betyder inte längre öppna dagar. Tråkigt men nödvändigt, menar museichefen Peter Larsson, som även överväger att sälja fastigheten.

Igenbommat på torsdagar och fredagar. Länsmuseet har inte råd att hålla öppet i samma utsträckning som tidigare.

Igenbommat på torsdagar och fredagar. Länsmuseet har inte råd att hålla öppet i samma utsträckning som tidigare.

Foto:

Linköping2004-01-09 07:28

På torsdagen var länsmuseet i Linköping mörkt och igenbommat för besökare. Enligt en upptejpad lapp på ytterdörren gäller nya öppettider från och med i går. Dessa tider inkluderar inte längre torsdagar och fredagar.
Anledning: Museet behöver spara pengar och detta är ett sätt att komma en - åtminstone en liten - bit på vägen.
Länsmuseets chef, Peter Larsson, säger att han tycker att det är mycket tråkigt att behöva ha stängt under flera dagar, men att det samtidigt är ytterst nödvändigt.
- Vi har inte pengarna, helt enkelt. Vi har inte råd att anställa fler och inte heller att ha öppet.
Med stängningen hoppas Peter Larsson att de kan använda de resurser som ändå finns, på ett klokare sätt.
- Vi försöker vara så kloka vi bara kan, säger han.

4 timmar i veckan
Numera har museet öppet fem timmar på onsdagar, lördagar och söndagar och nio timmar på tisdagar, totalt 24 timmar veckan. Måndagar är det stängt sedan länge, vilket är lite av en tradition inom museivärlden, berättar Peter Larsson. Måndagar ska ses som en fredad dag för annat arbete än visningar.
Kan det bli aktuellt att minska öppettiderna ännu mera så småningom?
- Nej, absolut inte, detta är bara en tillfällig lösning. Jag skulle gissa på att vi är tillbaka i det normala kanske i höst någon gång igen.
Höjda entréavgifter?
- Nej, den tanken har jag inte ens tänkt. De kommer att vara samma, vi vill snarare gå åt det motsatta hållet.
Kommer ni ha tid med att ta emot skolklasser och liknande med de här öppettiderna?
- Vi tror i alla fall att vi ska klara det. Istället, eller snarare som ett komplement, kommer våra pedagoger att åka ut på skolorna också.

Årliga miljoner sökes
Länsmuseet behöver ett årligt nettotillskott på uppåt fem miljoner kronor. Att minska öppethållandet tror inte Peter Larsson ger några jättetillskott i ekonomin, därför måste även andra alternativ ses över.
- Andra sätt att få verksamheten att gå runt är ju annars genom anslag och sponsring.
I nuläget förhandlas det om ytterligare en möjlighet, nämligen att eventuellt sälja fastigheten som museet huserar i. Peter Larsson vill dock inte säga särskilt mycket om detta, eftersom förhandlingarna med den aktuella köparen, Linköpings kommunala fastigheter, LKF, pågår just nu.
Vad skulle en sådan försäljning kunna ge er ekonomiskt?
- Det är naturligtvis svårt att säga, men kanske en engångsintäkt på runt tio miljoner kronor. Sedan får vi bara hoppas att hyran inte blir alltför hög, för då förlorar vi ju på det ändå. Jag hoppas bara att det blir en förhandling i öppen och ärlig anda.

Utbudet påverkas
Museets utbud, det som anses vara det allra högst prioriterade, kommer till viss del att påverkas.
- Vi kommer inte att ha råd med en massa flotta utställningar framöver. En sådan utställning som den vi hade om Birgitta i somras har vi inte råd med nu, säger Peter Larsson.
Om museet ska kunna drivas som ett länsmuseum värt namnet krävs det önskade tillskottet på mellan tre och fem miljoner kronor om året, menar Peter Larsson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om