Trä och tråd på Hemslöjden

Exakt klockan 12 00 fattar hårdslöjdskonsulent Kerstin Eriksson koskällan och ringer in besökarna i Hemslöjdens lokaler till samling utanför Galleriet. Det är lördag den 18:e februari och det ska förrättas invigning av Göran Lundvalls utställning "Flygande fän och andra varelser".

Göran Lundvall berättar om sina flygande fän och andra varelser. Foto: Anders Lindkvist

Göran Lundvall berättar om sina flygande fän och andra varelser. Foto: Anders Lindkvist

Foto:

Linköping2012-02-20 07:45


Han klipper själv bandet, som dittills spärrat ingången till Galleriet, efter det att Kerstin hunnit göra en kort introduktion. Det visar sig att hon redan för många år sedan såg en utställning av honom på hemslöjdsgården Sätergläntan, strax utanför Leksand och ända sedan dess hoppats att få göra en utställning med hans trä och trådkonst här i Linköping. Nu är det ett faktum.

Varje sak bär på en egen berättelse
Publiken trängs i det endast 16 kvadratmeter stora galleriet och trängseln blir inte mindre av att Gunnar redan utnyttjat en stor del av ytan till sina konstföremål. Här finns inte bara fåglar, utan också kräftor, räkor och insekter.
Oftast har han gjort dem med hjälp av bara tråd och tillskurna träbitar. Tråden får ge kropparna formen medan huvudet är tillverkat av trä. Variationerna tycks oändliga och alla har sin egen historia att berätta.
Skulle jag våga mig på en tolkning är det här en folkkonst med sitt ursprung långt före tv:ns tid, då berättandet fortfarande fanns som en levande tradition. Se bara på skatan, med en sked i magen och en ring i näbben. Eller den frusna anden, helt huggen i trä, som kurar i kylan.
- "Frusen and på Storsjöns strand" kallar jag den, säger Gunnar Lundvall och berättar om sitt stora fågelintresse.
- Redan som liten drömde jag om att kunna flyga, det var en dröm som ständigt återkom. Det var blandningen av flykt och fantasi, som fascinerade, tror jag.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om