Trädgårdsföreningen välkomnar sommaren

Sedan mars 1859 har Linköpings Trädgårdsförening varit en självklar del av stadens karaktär. Blomster som täcker hela färgspektrat hälsar välkommen vid entrén för att sedan föra dig vidare till den öppna parkmiljön. Några barn leker medan ungdomarna spelar volleyboll. En annan tar en kaffe vid en parkbänk och ett kompisgäng ligger och solar på den öppna gräsplanen. Det är rätt säkert att säga att Trädgårdsföreningen är innerstadens tillflyktsort en solig vårdag.

Linköping2012-05-08 06:20

Idén om en trädgårdsförening i Östergötland kom från den trädgårdsintresserade prosten Petter Nejdel från Skönberga. Beslutet att föreningen skulle bli av, bestämdes vid ett sammanträde på Linköpings slott, den 22 mars 1859. Förste trädgårdsmästare blev Christian Fr. Kroné och den första byggnaden restes år 1860. Parkens utseende har förändrats en del sedan starten men konceptet är detsamma.

Olika från år till år
I Trädgårdsföreningens växthus arbetar växthusodlare Roger Norrman. Han ansvarar för parkmiljöns blommor samt växthuset. Inne på sitt 26 år som trädgårdsmästare, kan han fortfarande säga att arbetet aldrig blir tråkigt.
- Det är underbart att jobba såhär. Alla år ser olika ut, säger han. För tillfället är han i full gång med uppdrivning av sommarblommor.
- Jag har ritat hur parkmiljöns rabatter ska se ut. I år ska den stora cirkeln vara en slags tårtuppbyggnad med en logga från Svenska trädgårdsamatörer i mitten.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om