Trafikavtalstvisten fortsätter

I tisdags fick Linköpings kommun ta emot Företaget Samres ABs inlaga, via en underrättelse från Förvaltningsrätten, angående offentlig upphandling av ett trafikavtal gällande beställningscentralen i länet. I sitt yttrande hävdar Samres kort och gott att avtalet ska förklaras ogiltigt på grund av att uppdraget inte har gått ut på en offentlig upphandling.

Linköping2015-07-22 18:45


Samres är ett företagi Sverige som specialiserat sig på beställningscentraler för färdtjänst, sjukresor och annan anropsstyrd trafik och de har tidigare haft beställningar av särskild kollektivtrafik i Östergötland. Men Samres fick inte vara med tävla om avtal när Östgötatrafiken upphandlade en central för beställningar av sjukresor och färdtjänst 2013.

Strider mot EG-rätten

Skälet till det var att företagets centraler inte ligger i Östergötland. Förvaltningsrätten tog upp fallet och underkände då lokaliseringskravet. Trots det gjordes inte upphandlingen om utan man överklagade förvaltningsrättens beslut och startade en egen beställningscentral i Mjölby istället.

I januari 2015 slöts ett trafikavtal mellan kommunen och Östgötatrafiken och detta avtal har Samres begärt en Överprövning av. I underrättelsen från förvaltningsrätten som kommunen fick ta del av i tisdags framgår det att avtalet är ogiltigt på grund av att man underlåtet att annonsera och upphandla tjänsten.

- Det är ingen liten upphandling det handlar om. Den är i storleksordningen nio miljoner kronor. Vi tycker att det är allvarligt att man först gett uppdraget till landstinget som sedan skickat det till egen regi i Östgötatrafiken utan upphandling, säger Samres VD Björn Falk och fortsätter.

- Förvaltningsrätten har tidigare underkänt lokaliseringsprincipen och en sådan princip skapar ingen affärsmässig handel mellan olika företag. Verksamheten i en beställningscentral är ej heller beroende av geografisk placering, menar Björn Falk som tror på en förvaltningsrättsdom, i rätt riktning redan i augusti.

- Avtalet som förvaltningsrätten överprövar går ut i december och nu i höst ska man förnya det. Då har man chansen att göra rätt den här gången med en dom i ryggen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om