Trångt om utrymmet på torgen

Med jämna och ojämna mellanrum "blommar" debatten om torghandel kontra annan verksamhet upp i Linköping. Nu knarras det bland knallarna igen.

Blommor eller kaffe?

Blommor eller kaffe?

Foto:

Linköping2012-05-08 06:14


Allt fler entreprenörer ser vilken vinstdrivande potential som uteserveringarna har även i Linköping. Men ibland inkräktar uteserveringarnas expansion på framkomligheten vid våra gator och torg. I Linköping finns det en blomstrande och historisk lång tradition av torghandel inte minst vid "Kötttorget", idag kallat för Trädgårdstorget.

Centrum och fokus flyttas
På senare år har fokus förflyttats till Stora torget i och med att det är där de stora krogarna finns. Det är runt omkring Folke Filbyter som cyklister, knallar, krogar och caféer slåss om utrymmet.
- Ja, det är riktigt att det finns jättestor konkurrens om utrymmet framförallt på Stora torget. Men vi håller på med en genomgripande översyn på miljö- och samhällsbyggnadskontoret och utgångspunkten är att se över torgens funktionalitet och få en helhetssyn, säger Muharrem Demirok som är ansvarigt kommunalråd i Linköping.
- Jag som själv är gammal Knalle känner verkligen för den här frågan. Jag har stått och sålt på torg i Stockholm och Uppsala bland annat.

Vad är ett torg?
Konflikten handlar inte bara om Knallar eller uteserveringar. Ett torg har flera funktioner för samhällsmedborgarna. Möten, arrangemang och kulturaktiviteter bör få ta plats samt inte minst ett litet utrymme för ett ställe där man bara kan sitta på en bänk och filosofera.
- I vår översyn ska vi låta torghandeln och knallarna få ta större plats men det behöver inte nödvändigtvis vara på Stora torget och det behöver inte heller vara på veckans alla dagar, säger Muharrem Demirok.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om