Att vara transexuell behöver inte betyda att man känner att man är i fel kropp eller på annat sätt vill genomgå en könskorrigering. Man kan vara nöjd med sin kropp men ändå vilja kallas för han, hon eller hen oberoende av vilket kön kroppen säger att man har. Så svarar Annelie Salminen som är ordförande och en av initiativtagarna till Transammans, när jag ber henne på ett enkelt sätt förklara vad en transperson är. Det hela är dock inte så enkelt.
Lokalavdelning
Men i samband med regnbågsveckan startar nu en lokalavdelning av Transammans upp i Linköping och under fredagen hålls det en föreläsning på Konsert och kongress under rubriken ”Transkunskap med Transammans”. Kanske kan den skingra lite av den nyfikenhet och de frågor som finns i ämnet. Det hoppas i vart fall Annelie Salminen på. Hon har även förväntningar på den lokalavdelning som nu startas upp i svallvågorna av regnbågsveckan.
– Det är fantastiskt att så många vill starta upp lokalgrupper i landet. Ända från Kiruna och ner i söder. Hela vår verksamhet har ända från början byggts på att personer behöver och vill engagera sig på sina egna villkor. Vi har fokuserat på det vi tycker har saknats för transpersoner och närstående och utifrån det tagit fram lösningar, säger Annelie Salminen som är ordförande och en av initiativtagarna till Transammans.
Hon berättar även att det nationella förbundet Transammans har växt i rekordfart sedan det bildades i september för ett år sedan. Ett par eldsjälar började med enstaka fikakvällar som ett litet projekt för transpersoner och närstående i Västerås för tre år sedan.
Kan vara svårt
– Visst har jag förståelse för att det vara svårt för en, vad vi kallar för cis-person, att förstå vad det handlar om. Då är det verkligen välkommet med alla våra lokalavdelningar som vill verka för en större öppenhet när det kommer till transpersoner, menar Annelie Salminen vidare. Lokalavdelningen Transammans Linköping kommer att börja med samtalsträffar för närstående till transpersoner.
– Det behövs en mötesplats för transpersoner och närstående utan åldersgräns i Linköping med omnejd, säger Stina Thorée, en av initiativtagarna för lokalgruppen.
Stöd och koncept
Några exempel på Transammans egna koncept är utbildningarna ”Transvänlig skola”, ”Transvänlig teater” och samtalsgrupper för närstående. De arbetar också mycket med stödverksamhet och gemenskap, och har ett stort nätverk över hela landet.
– För oss är det faktum att närstående får mer kunskap och stöd en central del i arbetet kring att stärka transpersoners hälsa och rättigheter. Alla är närstående till transpersoner, eftersom vi lever i samma värld. Likaså satsar vi en hel del på de mindre och mellanstora kommunerna, eftersom mycket bra verksamhet redan finns i de större städerna, säger Annelie Salminen avslutningsvis.