Tre allergisprutor i stället för 60

Från 60 sprutor under flera års tid till tre sprutor på några veckor. Allergicentrum i Östergötland väcker nytt hopp genom allergivaccination.

Linköping2015-08-04 08:19


I många år har vår och sommar varit en jobbig period för allergiska personer. När många blir hjälpta av vanlig medicin, finns det personer med björk- och gräsallergi, som måste gå mycket längre för att få hjälp.
-Proceduren har varit omständlig, kostsamt och tagit många år för patienten. Genom vår studie har vi nu kommit fram till att det kan räcka med en mycket kortare behandling, säger Lars Ahlbeck, allmänläkare vid Allergicentrum i Region Östergötland.

Direkt in i lymfkörteln
Metoden heter intralymfatisk immunterapi och innebär att cirka 60 sprutor under flera års tid skulle kunna ersättas med tre injektioner under en period av två månader. Genom forskningsstudien har det visat sig att en injektion av allergen direkt i lymfkörteln, istället för under huden, då kan vänja immunförsvaret mycket snabbare.
-När immunförsvaret känner av ett nytt främmande ämne attackeras ämnet.
En allergivaccination handlar om att visa immunförsvaret att det främmande ämnet inte är farligt. Vilket gör att en allergisk person, genom vaccinet, slutar vara allergisk, fortsätter Ahlbeck.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om