Tre år efter Utöya

Igår var det tre år sedan attacken mot Arbeiderpartiets ungdomsförbunds, AUF, sommarläger på Utöya. Dagen, fredagen, den 22 juli 2011, då Anders Behring Breivik besinningslöst sköt ihjäl 69 unga människor är idag en symbol för ungdomar som vill aktivera sig politiskt mot meningslösheter och våldsdåd från extremisthåll.

Ett femtiotal människor hade mött upp på Stora torget för att hedra offren på Utöya.

Ett femtiotal människor hade mött upp på Stora torget för att hedra offren på Utöya.

Foto:

Linköping2014-07-23 07:08


Om ett år planerar AUF att återigen hålla sitt sommarläger på ön i Tyrifjorden. Kampen mot våld och terrorism får inte tystna. I samband med att AUFŽs sommarläger återupptas planerar ungdomsförbundet också att bygga nytt och riva en del av de gamla byggnaderna.
Det är meningen att nybygget och en minnesplats vara klart sommaren 2015.

Mobilisering mot extremhöger
Men minnena från vansinnesdådet rör fortfarande upp oerhört starka känslor, inte enbart i Norge utan även hos AUFŽs systerorganisation i Sverige, SSU.
Igår på minnesdagen anordnade SSU en manifestation på Stora torget för att minnas offren för terrorattacken i juli 2011 då 69 medlemmar i AUF mördades på Utöya och ytterligare åtta människor miste livet i bombningen av regeringsbyggnaden i Oslo.
Ceremonin inleddes med ett kortare tal av SSUŽs distriktsordförande Linus Emmoth och avslutas med en tyst minut för Anders Bering Breiviks offer.
- Vi har samlats här idag på stora torget för att minnas alla de som tvingades att sätta livet till för sin politiska övertygelse om alla människors lika rätt och värde.
Vi kommer att komma tillbaka år efter år för att ingen ska glömma vad som händer när vi låter hatet segra, sade Linus Emmoth.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om