Trots coronakris - Leanlink tvingas spara

Trots coronakris och överenskommelse att tillfälligt lägga politiska menigsskiljaktigheter åt sidan, är inte enigheten total mellan partierna. I alla fall inte i alla frågor.

Ge kommunstyrelsen 25 miljoner i tillskott så de slipper sitt negativa resultat, anser Socialdemokraterna men får mothugg av Alliansen.

Ge kommunstyrelsen 25 miljoner i tillskott så de slipper sitt negativa resultat, anser Socialdemokraterna men får mothugg av Alliansen.

Foto: Arkiv

Linköping2020-05-06 15:00

Ärendet rörde kommunstyrelsens delårsrapport fram till sist mars. Under kommunstyrelsen finns tre förvaltningar, Kommunledningsförvaltningens, Verksamhet och service (LK-data) och Leanlink. Leanlink är enda förvaltningen som uppvisar ett underskott. Det ligger på minus 25 miljoner och förvaltningen har fått ett fortsatt uppdrag att strama åt verksamheten för att kunna vara i balans under nästa år. Under 2020 har man fått tillstånd att gå med 15 miljoner back.

Verksamhet och service å sin sida fick en ökad investeringsram med 15 miljoner. Pengarna tas direkt ur kommunstyrelsens kassa för resursmedel.

Det här upprör Socialdemokraterna.

– Verksamheterna inom Leanlink behöver mer resurser nu, inte mindre. Vi ser det tydligare än någonsin nu i samband med coronakrisen, säger Kristina Edlund (S) gruppledare för Socialdemokraterna och kommunalråd i opposition. 

Hon ställer Leanlink mot Verksamhet och service och konstaterar att man i det fallet är villig att öka den förvaltningens investeringsram med 15 miljoner.  Hon anser att det enda rimliga är att kommunstyrelsen tar 25 miljoner kronor ur sin kassa och överför dem till Leanlink.

I en protokollsanteckning skriver partiet bland annat att:

"Mer resurser möjliggör också tryggare anställningar och nödvändig utbildning och fortbildning, så att all personal som jobbar inom omsorgen kan få rätt förutsättningar för sina uppdrag. Detta har visat sig särskilt viktigt i ljuset av coronapandemin."

Kommunstyrelsens ordförande Niklas Borg (M) menar att det inte går att jämföra tillskottet på 15 miljoner till LK-datas investeringsram med kravet på en ekonomi i balans för Leanlink. Det handlar om olika saker, det ena är en investering – en engångskostnad – och det andra (Leanlink) handlar om en driftsbudget där kostnaderna hänger med år efter år.

– Vi behandlar Leanlink på samma sätt som vi gör med andra förvaltningar och nämnder, säger han.

När det gäller coronarelaterade kostnader ska dessa inte belasta verksamheterna. Kommunen har beslutat att bokföra dessa på ett särskilt konto för att senare kunna söka ersättning hos staten. 

När delårsrapporten till sist skulle klubbas begärdes votering som slutade med att förslaget till delårsrapport antogs, vilket innebar att Leanlink måste fortsätta att spara för att komma i balans.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!