Tuffa utmaningar väntar kommunen

Idag behandlar kommunfullmäktige årsredovisningen för 2012 och en del andra viktiga ärenden står också på dagordningen. Politikerna ska även diskutera "God ekonomisk hushållning och markeringar i samband med 2012 års bokslut".

Linköping2013-04-29 06:46

Markeringar är ett byråkratiskt uttryck för att beskriva de omflyttningar man gör mellan ett års överskott till ett annat års investeringar eller driftskostnader. Nästan hälften av överskottet på 398 miljoner kronor markeras nu till vissa ändamål.

Simhall ridanläggning och annat
Linköpings befolkning fortsätter att växa och någon gång i höst når man 150 000 invånare.
Men den befolkningsökningen ger inte kommunala intäkter omedelbart. Studenter, nyfödda och nyinflyttade invandrare är framtida investeringar i skattehänseende. Kommunen har dock mer näraliggande kostnader som måste klaras av på ett eller annat sätt.
Ett litet axplock över de stora utmaningar som man processar fram just nu genom detaljplanearbete och finansieringsbeslut är en ny simhall, en ny ridanläggning och ett nytt kraftvärmeverk. Alla dessa nya anläggningar är kolosser som vardera går på en halv miljard kronor eller mer. Förutom dessa stora byggen har det stora Bo2016 projektet inletts, Östra länken rullar vidare och i samband med Ostlänken kommer helt nya stadsdelar att växa fram så småningom om bullerfrågan kan lösas.
- Bokslutet 2012 är starkt med ett överskott som vi kan använda på ett förnuftigt sätt. Vi står väl rustade inför de stora investeringar vi står inför, säger Paul Lindvall.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om