Tummen upp i Linköping för Löfven

Det socialdemokratiska verkställande utskottet beslutade igår att föreslå partistyrelsen att utse IF Metalls ordförande, Stefan Löfven, till ny partiordförande.

Eric Rynestad är vövertygad om att Löfven är rätt person för partiet.

Eric Rynestad är vövertygad om att Löfven är rätt person för partiet.

Foto:

Linköping2012-01-27 07:49


Återigen blev det ett oväntat drag av partiet när man för första gången föreslår någon ur LO leden som partiledare. I media lanserades den ena efter den andra kandidaten och alla sa nej. Få bedömare hade förväntat sig att Löfven skulle föreslås.

Formellt beslut idag
Idag samlas partistyrelsen och väljer formellt Löfven till att företräda partiet något som hälsas med tillfredsställelse av ombudsman Eric Rynestad i IF Metall Mellersta.
- Det blir bra med Stefan Löfven i spetsen men det viktiga nu är att vi alla i partiet sluter upp kring vår politik och därmed kan bedriva en opposition mot regeringen igen, säger Eric Rynestad ombudsman i regionen.
- Vår nya partiledares huvuduppgift nu måste bli att få igång en ordentlig politisk diskussion om orättvisorna i samhället. Samhällsutvecklingen är så pass snabb och tuff att vi måste ta krafttag i Sverige för att inte halka efter ytterligare i tillväxt och kunskapsutveckling, säger Eric som från och med idag får klara sig utan sin ordförande i IF Metall. Nu tar istället Anders Ferbe, IF Metalls vice förbundsordförande över rodret i facket.

Började som svetsare
Stefan Löfven började 1979 som svetsare på Hägglunds i Örnsköldsvik och sitt första fackliga uppdrag fick han 1981 då han valdes till kontaktombud på arbetsplatsen. År 1995 anställdes Stefan Löfven som ombudsman på Metalls förbundskontor och i november 2005 valdes Stefan till förbundsordförande för det nybildade IF Metall. I den förra avtalsrörelsen visade han och metallförbundet prov på ett stort ansvarstagande för Sverige när man höll igen i avtalskraven för att slippa uppsägningar i företagen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om