Två behov i samma stuga

Seniorer som vill ha hjälp med modern teknik och långtidsarbetslösa som vill ha meningsfull sysselsättning. Båda behoven möts på Supportstugan.

Supportstugan är en glad arbetsplats. Nancy Gutierrez passade på att titta fram när Lotta Forsberg, Asaf Dagan och Gull-Britt Pettersson poserade för fotografering.

Supportstugan är en glad arbetsplats. Nancy Gutierrez passade på att titta fram när Lotta Forsberg, Asaf Dagan och Gull-Britt Pettersson poserade för fotografering.

Foto:

Linköping2011-12-10 05:06


Samhällstjänster, service, bankärenden och social interaktion. - våra liv sköts till allt större del online. Idag kan man knappt köpa en biobiljett utan en dator med internetuppkoppling. Har man då levt nästan hel livet i ett analogt tidevarv och saknar de mest grundläggande datorkunskaper blir man lätt isolerad. I Supportstugan på Gesällgatan kan man få hjälp.
- Det finns en stor grupp äldre människor som inte har hängt med i tekniken. Det är en demokratifråga, säger Asaf Dagan, handledare med ansvar för personal och organisation.
De som hjälper seniorerna med allt från att skapa mejlkonton till bildscanning är 20 långtidsarbetslösa personer inom Fas 3.

Start i Norrköping
- Det finns också en stor grupp i samhället som har mycket kunskap och arbetslivserfarenhet, men inte har jobb. De får nu en chans att hjälpa till och samtidigt uppdatera sina egna kunskaper.
Supportstugan drivs av företaget Arbetslivssupport. Den första stugan startade i Norrköping 2010 och i Linköping öppnade man i 27 oktober i år.
- Det blev en sån stor succé i Norrköping att vi fick önskemål att starta i Linköping också.
Linköpingsstugan har två salar med totalt sex datorer och två tomma bord för medtagna laptops. Det finns också möjlighet att få sina VHS-band, kassetter, LP-skivor och diabilder digitaliserade. Allt är gratis, förutom eventuella materialkostnader för CD och DVD-skivor.
- Våra gäster är mycket tacksamma. Ibland bjuder de på tårta, skrattar Asaf.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om