Tvåhundra miljoners torn växer upp

Med ett ganska fjuttigt spadtag i den stenhårda marken utanför Gärstadverken satte tre herrar märke i snön för ett två hundra miljoner kronors växthusprojekt.

Tjälen gjorda att Paul Lindvall, Hans Hassle och Anders Jonsson enbart fick upp lite snö på trippelspaden. Foto: Oliver Swärdh

Tjälen gjorda att Paul Lindvall, Hans Hassle och Anders Jonsson enbart fick upp lite snö på trippelspaden. Foto: Oliver Swärdh

Foto:

Linköping2012-02-10 07:51


Med överbliven Koldioxidgas och spillvärme från Tekniska Verkens energiproduktionsanläggningar ska man i framtiden kunna driva ett växthus på höjden. Koldioxiden är bra för växternas fotosyntes och den spillvärme som blir över ska värma upp tornväxthuset.

Varför Linköping?
Ett Linköpingsbaserat företag, Plantagon International har mixat kommersiella drivkrafter med ideella indianska idéer på ett klimatsmart sätt. Det 40 meter höga växthus som ska byggas ute vid Gärstad kommer att vara en demonstrationsanläggning och en forskningsmiljö för bland annat ekologiskt närodlade produkter.
- Det är en helt unik möjlighet för oss att göra smarta systemlösningar för att kunna odla med små resurser, och kunna använda spillvärme, avfallsprodukter och annat för att kunna odla närodlade ekologiska produkter och här i Linköping finns så mycket redan som vi bara kopplar på, säger Hans Hassle vd för Plantagon International och kommenterar samtidigt att man tänker bygga på höjden trots det låga tomtpris som gäller.
- Ja det är ju så att ett av de ställen i världen som minst behöver en vertikal odling är ju östgötaslätten såklart. Men vi vill ju ha det här forskningsinstitutet och utvecklingen på hemmaplan här i Linköping. Att bygga på höjden är det mest effektiva.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om