Att den 81-årige mannen levde i misär – som vi berättade om häromdagen – var ingen nyhet för vare sig för socialtjänsten eller för omsorgsförvaltningen. Hur mannen levde var känt för flera – efter hembesök – och förvaltningen hade tagit emot orosanmälningar.
Eftersom socialtjänsten hänvisar till sekretess och inte kan uttala sig i det enskilda fallet är det svårt att få ett klart svar över vad som gjorts eller inte gjorts. Men enligt Tina Andersson, tillfällig chef för omsorgsförvaltningen under sommaren, så handläggs alltid ett ärende när en orosanmälan kommit in och så gjordes också i det här fallet. Exakt vilka åtgärder detta i så fall ledde till, kan Tina Andersson alltså inte uppge.
– Men grunden i allt vi erbjuder bygger på frivillighet. Motsätter sig en person hjälp så försöker vi med motiverande samtal få personen att ändra inställning, säger hon.
I princip finns det två vägar att gå om man anser att en person behöver omhändertas mot sin vilja. Det är att besluta om omhändertagande med stöd av lagen om vård för missbrukare (LVM) eller lagen om psykiatrisk tvångsvård (LPT).
En läkare på 81-åringens vårdcentral skrev ett så kallat intyg om LVM, men någon utredning gjordes aldrig av socialtjänsten. Skälet är att mannen, enligt Tina Andersson, inte uppfyllde kriterierna för att bedömas med stöd av den lagen.
På vilket sätt uppfyllde han inte kraven?– Jag kan inte uttala mig om omständigheterna i det enskilda ärendet.
Lena Brüde avdelningschef på avdelningen för äldre och funktionsnedsatta, kände också till fallet med 81-åringen, omsorgsförvaltningen kände till det, medicinskt ansvarig sjuksköterska i kommunen kände till det och kommunens äldrelots hade varit på besök hos mannen.
Ändå slutar det så här, varför?– Kan man inte motivera den enskilde att ta emot hjälp och det inte föreligger skäl för tvångsvård, så kan det bli så, säger Lena Brüde.
Ingen av de båda tjänstemännen på sociala förvaltningen kan – med hänvisning till sekretessen – berätta varför mannen inte uppfyllde kriterierna. Detta trots att alla ansvariga visste att 81-åringen levde i misär, hade ett pågående alkoholmissbruk och dessutom led av diabetes. Det enda svar som ges är att han inte uppfyllde lagstiftningens krav.
Hade ni kunnat göra på något annat sätt?– Det finns säkert sätt vi kan utveckla våra metoder för att motivera den enskilde, säger Lena Brüde.
Har socialtjänsten blivit anmälda för det här ärendet?– Inte vad jag känner till.