Tyngre arbete ger mindre pengar

År 2011 skrevs ett nytt kollektivavtal för tidningsbuden. Nu ett år efter avtalet har tidningsbudens arbete blivit tyngre och lönerna minskat. I Östergötland rasar tidningsbuden.

Stefan Schmieg. Foto: Tommy Pettersson

Stefan Schmieg. Foto: Tommy Pettersson

Foto:

Linköping2012-10-27 04:06


Stefan Schmieg är tidningsbud. 250 dagar om året ger han sig ut i Linköpingsnatten vid midnatt för att påbörja sitt arbetspass. Det har han gjort i 23 år. Men sedan det senaste avtalet mellan hans fackförbund och Tidningsutgivarna knöts 2011, har hans arbetsglädje minskat.
- Arbetet är tyngre och min lön har sjunkit med någon tusenlapp per månad, säger han.

Mer att dela ut
Transportarbetarförbundets kollektivavtal 2011 innebar en rad förändringar för tidningsbuden. Tidigare var arbetet betingsbelagt vilket innebär att tidningsbudet fick betalt för ett visst antal dagstidningar på en viss tid. Tidningsbudens fackförbund hade länge velat ta bort betinget och med 2011 års kollektivavtal lyckades man.
- Men det har bara försämrat för oss som delar ut tidningarna, menar Stefan Schmieg som inte är nöjd med hur hans fackförbund hanterat avtalet.Med betinget försvann också ersättningen för andra produkter.
- I en tid där prenumerationerna på dagstidningar sjunker förlorar tidningarna pengar. Då skaffar de istället allt fler bilagor och lägger mer reklamblad i tidningarna för att dra in pengar, säger Stefan Schmieg.
För dessa bilagor fick man tidigare betalt per styck och vikt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om