UF-företag med hållbar idé

Ful frukt används till juicetillverkning.

Martin Holmstedt tycker vi slänger alldeles för mycket råvaror i onödan. Foto: Linn Strelin

Martin Holmstedt tycker vi slänger alldeles för mycket råvaror i onödan. Foto: Linn Strelin

Foto:

Linköping2016-01-13 13:30


Frukt med skönhetsfel slängs dagligen, trots att innehållet fortfarande är lika bra. Det har några elever på gymnasiet Fria Läroverken tagit på allvar och utvecklat en affärsidé kring. Frukt som butikerna inte säljer ska bli juice.

- Det är en fantastisk idé och uppfyller ett behov, säger Emma Johansson, UF-handledare.

Tre elever som går andra året på ekonomiprogrammet, Fria Läroverken gymnasium, började i september att planera inför sin uppgift i ungt företagande.

Robin Maneewong kom på idén om att återvinna och ta tillvara på produkter som konsumenten inte längre vill ha.

Eleverna skaffade en rådgivare och började diskutera fram den optimala planen. Robin Maneewong, Martin Holmstedt och Wilma Fagrell beslutade sig till slut för att ta tillvara på frukt som matbutiker slänger. De tog kontakt med Coop i Lambohov och Coop forum i Tornby. Ochnu fårde hämta klämskadad frukt gratis två gånger i veckan.

- Vi producerar juicen själva med hjälp av vår egenköpta råsaftcentrifug, säger Martin Holmstedt.

Läs mer i onsdagens papperstidning

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om