Underlättar när smärtan tilltar

Den som drabbas av cancer kan förutom rädsla och oro få ett förändrat liv, inte sällan med smärta av olika slag. Särskilt cancerpatienter som strålbehandlas kan råka ut för smärta. För att underlätta tillfrisknandet finns Smärtenheten som en befriande livlina. De gör allt för att få det onda att minska.

Linköping2015-06-04 08:42


Anne Schaller är enhetschef på Smärtenheten som agerar konsult för sjukhusets vårdavdelningar och träffar både inneliggande patienter, cancerpatienter och de med långvarigt smärttillstånd. Annes expertis ligger inom öron-näsa-hals och hon fördelar tiden mellan rollerna som doktorand och enhetschef. I grunden är hon anestesisköterska från akutsjukvården i Halmstad, av en slump hittade hon till Linköping 2004.
- Vi rör oss mycket över hela sjukhuset för samtal och behandlingar. Patienter med cancer kommer även till Smärtenheten och får smärtlindrande läkemedelsblockader eller tillfälliga morfinpumpar till exempel. Under den tid smärtbehandling pågår är vi med dem hela vägen, och även när smärtlindrande läkemedel trappas ut. Många är rädda för att bli beroende eller för att smärtan blir kronisk, berättar hon. Ibland gäller det att ha tålamod.

Öron, näsa, hals
Hon träffar cancerpatienter på mottagningarna och för de som ska till Smärtenheten är det bara att ta hissen upp från Strålbehandlingen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om