Ung Scen kontaktar framtiden

Igår hade den interaktiva pjäsen ung scen "Öst kontaktar framtiden" premiär. En uppsättning som handlar om något så allvarligt som slutförvaring av kärnbränsle.

Ragna Weisteen uppflugen på en del av rekvisitan. Foto: Tommy Pettersson

Ragna Weisteen uppflugen på en del av rekvisitan. Foto: Tommy Pettersson

Foto:

Linköping2012-09-29 04:06


Ragna Weisteen är pjäsens regissör och det hela började att hon såg en dokumentär om hur vi ska förvara uttjänt kärnbränsle och kanske än mer hur vi ska meddela oss 100 000 år fram i tiden och att inget händer som får bränslet att läcka ut i förtid.

Prat om Skyltar
- Det sitter tjänstemän på flera håll i Europa och diskuterar hur de skyltar ska se ut som berättar att här finns det farligt avfall här och kanske i ännu högre grad vad som ska stå på dem. Det hela känns smått absurt och väldigt hisnande. För 100 000 år sedan så blev vi människor just till och nu ska vi förvara farligt avfall så länge. Hur skriver man en sådan skylt och vad ska den vara gjord av, frågar sig Ragna Weisteen när vi ses hos Ung Scen Öst och vandrar runt bland rekvisitan.
Scenen är något slags postapokalyptisk landskap med taggar av metall. Kanske är det så här framtiden kommer att te sig?
- Det är ju väldigt svårt att sia om framtiden och hur den kommer att se ut men en av idéerna om hur man ska slutförvara kärnbränslet är att bygga ett så ogästvänligt landskap som möjligt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om