Ungdomarna: "Polisen får skylla sig själva"

Det var helt rätt att motdemonstranterna gav sig på polisen i Skäggetorp. Det tycker två ungdomar som bor i området. "Polisen försöker inte förebygga kriminaliteten, utan provocerar fram den".

"Vi var inte rädda. Helt ärligt, det var bra gjort av alla de som reagerade", säger två tjejer som befann sig mitt i den våldsamma motdemonstrationen i torsdags.

"Vi var inte rädda. Helt ärligt, det var bra gjort av alla de som reagerade", säger två tjejer som befann sig mitt i den våldsamma motdemonstrationen i torsdags.

Foto: Albin Wiman, Victor Bomgren

Linköping2022-04-15 20:37

Torsdagens protester mot att den högerextrema partiledaren Rasmus Paludan skulle bränna koranen i Skäggetorps centrum blev massiva.

Hundratals, till synes mestadels ungdomar, satte eld på bilar, kastade sten och attackerade polisen. När polisen retirerade och åkte därifrån jublade folkmassan. Många, däribland polis och politiker, fördömer de våldsamma upploppen.

Men det finns ungdomar som tycker att motdemonstranterna gjorde helt rätt. Två tjejer, som bor i Skäggetorp och som var på plats i torsdags, går med på att prata med oss anonymt.

– Vi var inte rädda. Helt ärligt, det var bra gjort av alla de som reagerade, säger en av tjejerna.

Båda ställer sig frågande till att Rasmus Paludan fick tillåtelse från början att demonstrera mot islam i Skäggetorp.

– Polisen säger att de vill förebygga kriminalitet i utsatta områden. Så varför godkänner de något sådant här, när de vet att det kommer att bli en reaktion, eftersom 90 procent av alla som bor här är muslimer? Varför?

Men varför rikta frustrationen mot polisen?

– För att de gav godkännande till demonstrationen. Och för att typ 50 poliser stod runt honom och skyddade honom. Polisen får skylla sig själva.

– Våra skattepengar går till att skydda någon dansk politiker som kommer hit bara för att skapa hat. Borde man inte prioritera alla olösta brott, säger den andra.

– Polisen försöker inte förebygga kriminaliteten, utan provocerar fram den.

Att Rasmus Paludan fick tillåtelse att demonstrera har ju med Sveriges grundlag att göra. Det har ju inte polisen bestämt. 

– Det är inte okej någonstans att bränna koranen, det är vår heliga bok. Tänk dig att någon skulle bränna något värdefullt du fått av din farmor när du var liten, bara för att det är yttrandefrihet i Sverige.

Men i och med våldsamheterna, fick inte Rasmus Paludan precis som han ville?

– På ett sätt, definitivt. Men samtidigt, han lyckades inte göra det han kom hit för att göra. 

Hade det inte varit bättre att han fick bränna koranen men utan publik?

– Nej, nej, säger en äldre släkting till tjejerna och skakar på huvudet.

– Nej, det är fult, fyller en av tjejerna i.

– Jag tycker att han är en jättestor fegis. Hur kan man som människa vilja provocera fram hat för att få folk att tro att muslimer är terrorister?

Andra Skäggetorpsbor som vi möter riktar också stark kritik mot polisen, och mot Paludan.

– Han vill bara provocera. Jag själv kunde inte bry mig mindre om honom men jag förstår att han väcker den här irritationen, säger en kille. 

Carene, en äldre dam som vi också möter ställer sig fundersam till att polisen lämnade Skäggetorp.

– Varför får sånt här ske? Det var inte alls bra att de lämnade, polisen. Om de inte kan skydda gemene man utan drar iväg för att de blir kastade med stenar och sånt. Det är ändå polisen som har tillåtit det här. Då kan man väl få tycka att de borde ta sitt ansvar fullt ut. 

Två män har precis kommit ut från Coop. Alldeles bredvid där en stor del av torsdagens upplopp var som allra mest våldsamt skedde. 

De suckar. Men är inte förvånade.

– Det kändes att det här skulle kunna ske, säger den ene.

– Jag är faktiskt förvånad att det inte blev värre. Skador på bilar och så är en sak. De som deltog kunde haft med sig vapen och då hade vi kunnat fått allvarliga personskador, säger den andre.

"Våra skattepengar går till att skydda någon dansk politiker som kommer hit bara för att skapa hat. Borde man inte prioritera alla olösta brott", säger två tjejer i Skäggetorp.
"Våra skattepengar går till att skydda någon dansk politiker som kommer hit bara för att skapa hat. Borde man inte prioritera alla olösta brott", säger två tjejer i Skäggetorp.
Upploppen i Skäggetorp

Rasmus Paludan, ledaren av det danska, högerextrema och islamkritiska partiet Stram kurs fick tillstånd av polisen att bränna koranen som en protest mot islam. Inget av detta genomfördes.

Istället möttes polisen av stenkastning från hundratals människor. 

Flera bilar, däribland en polisbil, sattes i brand. 

Polisen rubricerar händelserna som våldsamt upplopp.

Tre poliser fördes till sjukhus med skador. Två personer greps och fem omhändertogs.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!