Ungdomsgäng åtalas för rån - drog kniv mot butiksägare

Nu åtalas inte mindre än fem unga män födda i slutet av 90-talet för rånet mot Sunnys kiosk på Skogsgatan i Johannelund i Linköping den 5 december förra året. Men gänget ska även stå till svars för försökt till stöld, hot mot tjänsteman, misshandel, narkotikabrott, tillgrepp av fortskaffningsmedel i tre fall, misshandel, grov olovlig körning, häleri samt stöld av en mobiltelefon.

Linköping2016-03-14 09:48

Det var den femte december förra året som tre ynglingar födda 97, 98, 96, 96 och 95, gav sig av i en stulen personbil till Sunnys kiosk i Johannelund i syfte att råna butiken då en 18-årig man maskerar sig samt beväpnar sig med kniv och går in i butiken. Väl inne så riktar han kniven mot butiksägaren och tilltvingar sig drygt 3 000 kronor mot i kontanter och sedan ett femtiotal paket med cigaretter samt en mobiltelefon.

Efter rånet flydde samtliga hem till en av gärningsmännens bostad på Kungsbergsgatan i Tannefors där de ska ha delat upp rånbytet. Enligt åtalet finns det vittnen till händelseförloppet och hur den nu åtalade ynglingen ska ha maskerat sig innan han begav sig in i butiken. Därtill finns det teknisk bevisning från de telefoner som använts samt bilder på den aktuella bilen som använts vid råntillfället. Några veckor innan rånet mot Sunnys kiosk gjorde ett par av ynglingarna ett inbrottsförsök mot inbrottsförsök mot Folktandvårdens lokaler på Lilla torget i centrala Linköping. Detta fullbordades dock inte. Samme 18-årig som knivrånade Sunnys kiosk hotade även att våldta och döda en kvinnlig polis och även döda en manlig polisman samt även döda dennes familj då man skulle gripa denne på Hemmansgatan den 27 november 2015.

Flera av de som misstänks för rånet eller inblandningen runt detta åtalas även för flera fall av bilstölder samt även grov olovlig körning. I samband med att de greps för olovlig körning så uppdagades det även att en av männen kört bil i berusat tillstånd. Bilen ska ha framförts på gräsytor och cykelvägar i ett villaområde. Åtalet innefattar hela tolv punkter och även brott som häleri och stöld.

- Några av de här killarna är väl kända av oss, berättar Claes Solid som arbetar särskilt med ungdomsbrottslighet hos Linköpingspolisen.

- De är kanske inte de värsta av brottslingar men de är på god väg att etablera sig som sådana så det är väldigt skönt att vi har kunnat gå till åtal mot de här grabbarna, avslutar Claes Solid. Flera av de åtalade nekar till brott.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om