Unik kunglig invigning

Snart öppnas Sveriges nyaste naturum vid fågelparadiset Tåkern i Östergötland. 30 miljoner vasstrån inramar den unika byggnaden, som invigs av Kung Carl XVI Gustaf fredagen den 25 maj.

Nu är det dags att inviga tornet vid Tåkern. Foto: Tommy Pettersson

Nu är det dags att inviga tornet vid Tåkern. Foto: Tommy Pettersson

Foto:

Linköping2012-05-19 04:06


Fågelsjön Tåkern är ett område med stora naturvärden. Fågelskådare har i många år lockats av de många hundra arter som setts vid sjön. Vid strandängarna har ett nytt naturum uppförts. Där finns utställningshall, filmsal och laboratorium.

Nyfikenhet och leklust
Utställningen präglas av nyfikenhet, upptäckarlust och lekfullhet. Den sätter djur och natur i fokus, men också besökaren. Med hjälp av en pekdator kan man lära sig hur olika fåglar ser ut och hur de låter. Varför inte prova på hur det känns att gå igenom en vasstunnel, eller ta reda på vilka småkryp som gömmer sig i ett vasstrå? Barnhörnan ger utlopp för kreativitet medan läshörnan längst in vid panoramafönstren är en plats för avkoppling. Länsstyrelsen Östergötland fick år 2007 uppdraget av Naturvårdsverket att utlysa en arkitekttävling för ett modernt besökscentrum som skulle passa in i naturmiljön vid Tåkern och erbjuda möjlighet till en bra besöksverksamhet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om