Unik teknik skyddar lyktstolpen

Korrosions- och rostskador hotar många av de belysningsstolpar som sattes upp i Sverige under miljonprogramsåren 1965-1975 och hela belysningsnätet behöver ses om. Linköpings kommun satsar nu flera miljoner kronor på en ny skyddsteknik man hoppas blir riksledande.

Linköping2012-04-04 06:41

Miljonprogrammet innebar att tusentals kommunala belysningsstolpar sattes upp. Den förväntade livslängden var 50 år, men långt tidigare fick flera kommuner stora problem med korrosionsskador. Stolparna började rosta sönder långt innan den tekniska livslängden uppnåtts.

Nytt skydd
Kommunala Utsikt Nät AB har tillsammans med SRD AB utvecklat en ny teknik för att skydda belysningsstolpar mot korrosion. Traditionellt skyddas stolparna med målning eller varmförzinkning. Mest utsatta området är markbandet, det vill säga skarven mellan stolpen och det nedgrävda betongfundamentet. Fortfarande är standard att skydda skarven med en plastmanschett trots att håligheten som uppstår under är ett dokumenterat favorittillhåll för fukt.

Specialgjutning
Den nya tekniken går ut på att stolpens nedre del ingjuts med en specialbetong. Denna gjutning ska ge ett effektivare korrosionsskydd och dessutom vara mycket billigare än att helt byta ut en stolpe.

Fyra miljoner
Kommunen har avsatt fyra miljoner extra från 2011 och tio år framåt för att rusta upp Linköpings belysningsnät. Hälften av pengarna ska gå till besiktning, gjutning och byte av stolpar, resten till andra nödvändiga renoveringsåtgärder som att byta ut kvicksilverarmatur.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om