Universitetet stödjer renovering

Nu satsar IQ Samhällsbyggnad över sex miljoner på ett projekt som kallas "Energieffektivisering vid renovering av miljonprogrammets byggnader". Det är Linköpings Universitet som i samarbete med Stångåstaden ska hantera bidraget vars syfte går ut på att Miljonprogrammets bostäder i Linköping ska rustas upp i energieffektivitetens tecken.

Stångåstaden energi- och klimatsatsar bland annat i Magistratshagen.

Stångåstaden energi- och klimatsatsar bland annat i Magistratshagen.

Foto:

Linköping2012-07-10 04:06


IQ Samhällsbyggnad bildades 2010 genom att föreningarna Byggsektorns InnovationsCentrum och Rådet för Byggkvalitet slogs ihop till en förening. Bland sina 140 medlemmar finns myndigheter, byggherrar, fastighetsägare, entreprenörer, projektörer, leverantörer, forskningsinstitutioner, institut och brukare.

Miljonprogrammet
Det är Kajsa Ellegård professor på Tema T som leder projektet och hondriver sedan tidigare ett projekt tillsammans med Stångåstaden som finansieras via LiU fundraising. Det nya projektet blir en naturlig fortsättning och ett komplement till det samarbetet.
Bidraget på 6,59 miljoner kronor är en del av en större satsning från Formas på projekt kring hållbar ombyggnad, renovering och förnyelse av byggnader från 1950 - 1975. Formas IQ satsar totalt 33 miljoner kronor på sju olika projekt, byggbranschen står för lika mycket
Avståndet mellan energiforskare och de personer som rent praktiskt ska energieffektivisera är oftast ganska stort. Det gapet ska nu överbryggas med hjälp av ett treårigt samarbetsprojekt, mellan Linköpings universitet, Formas IQ Samhällsbyggnad och kommunägda bostadsbolaget Stångåstaden.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om