34-årig man skjuten till döds – misstänkt är anhållen

Det dödliga skjutvåldet i Linköping har trappats upp till en extrem nivå. Under natten till onsdagen sköts en 34-årig man till döds i Lambohov. En 33-årig man har anhållits som misstänkt för dådet.

Foto: Jeppe Gustafsson/TT

Linköping2021-10-06 17:14

Det pågår ett gängkrig i Östergötlands största stad. 

Sedan den 19 maj i år har fyra unga män skjutits till döds i Berga, Skäggetorp och nu alltså även i Lambohov. 

John Skoog, som leder den grupp av poliser som utreder skjutningarna i Linköping, sade nyligen i en intervju som gjordes innan det senaste mordet: 

– Det finns en del gemensamma nämnare i de brott som vi utreder. Det rör sig om skjutningar som har skett mitt i bostadsområden och det finns kopplingar till kända gängmiljöer. Det är just nu väldigt rörigt i den här miljön. Det är många konflikter.

Polisen har ännu inte bekräftat om dödsskjutningen som skedde på Lantmannagatan i Lambohov omkring klockan 01.15 på onsdagen misstänks ha någon koppling till den upptrappade gängkonflikten. 

En 34-årig flerbarnsfar, som bodde i Lambohov, blev skjuten när han befann sig på en parkeringsplats i ett bostadsområde som består av såväl radhus som flerfamiljshus. 

34-åringen var känd av polisen sedan tidigare. Det var dock länge sedan han fälldes för något brott. I april 2010 dömde Göta hovrätt honom för att ha deltagit i ett rån till skyddstillsyn och fängelse i två månader. Under senare år engagerade sig 34-åringen för att förbättra situationen för ungdomar i Lambohov. 

undefined
Omkring klockan 01.15 på onsdagen fick polisen larm om att det hörts smällar på Lantmannagatan i Lambohov. En 34-årig man, som senare förklarades avliden, hittades skadad på platsen.

Platsen där 34-åringen mördades ligger inte långt från Änggårdsskolan och på onsdagsmorgonen var det åtskilliga skolbarn som – ensamma eller i de flesta fall tillsammans med föräldrar – gick på gång- och cykelbanor utefter polisens avspärrningar. De flesta passerade förbi utan att stanna upp. Men en del förbipasserande var upprörda och gav uttryck för att våldet måste upphöra. 

– Vi kan inte ha det så här. Det måste få ett slut, sade en kvinna som följde sitt barn till skolan. 

Polisens kriminaltekniker finkammade under flera timmars tid det avspärrade området kring parkeringsplatsen, bland annat med hjälp av en metalldetektor. Ett tiotal gula koner placerades ut på platser där teknikerna gjorde fynd. 

Under morgonen användes även en polishund som markerade på olika ställen inne på det avspärrade området. Polisen dokumenterade brottsplatsen från ovan med hjälp av en drönare. 

Kriminalteknikerna tycktes särskilt intresserade av två bilar, en vit BMW och en ljusblå Volvo, som stod parkerade bredvid varandra intill en garagelänga. 

– Det arbetas frenetiskt för att få mer klarhet exakt hur det har gått till, som antal skott och sådana saker. Vi har pratat med vittnen, sade polisens presstalesperson, Dennis Johansson Strömberg på onsdagsförmiddagen.

Redaktionens utsända pratade med ett vittne som anlände i bil till Lantmannagatan strax före det att skottlossningen utbröt. 

– När jag kom körande med bilen lade jag märke till en person som var mörkt klädd och hade sin luva uppdragen. Jag fick intrycket att han inte ville bli sedd. Han gick i riktning mot parkeringsplatsen. 

Vittnet, som hade arbetat sent och var på väg hem, såg inte den ljusblå Volvon på parkeringsplatsen. 

– Den måste ha kommit till platsen efter att jag passerade, säger vittnet, som bor i närheten av brottsplatsen. 

– Det är tragiskt att något sådant här kan ske i ett område där det bor så många barn. 

Tillförordnad lokalpolisområdeschef Tim Johansson kommenterade på onsdagsförmiddagen nattens dödsskjutning:

– Klockan 01.15 fick vi flera samtal från människor som hört höga smällar. Vi anträffade en individ på platsen som hade befarade skottskador. Han fördes till sjukhus men är bekräftat avliden. 

Efter de tre tidigare dödsskjutningarna i Linköping har polisen fått förstärkningar från övriga lokalpolisområden i polisregionen. 

Tim Johansson sade senare att polisen ännu inte vet om mordet på Lantmannagatan har någon gängkoppling. 

– Men det är en hypotes vi arbetar efter. 

Polisen utreder även eventuella kopplingar till tidigare skjutningar i Linköping. 

Vid 14-tiden på onsdagen meddelade polisen att en 33-årig man har anhållits som misstänkt för mordet. Mannen uppges vara känd av polisen sedan tidigare. 33-åringen anhölls vid 12-tiden som skäligen misstänkt, vilket är den lägre misstankegraden. 

Expressen uppgav att den anhållne mannen är medlem i mc-klubben Bandidos. Uppgiften har dock inte bekräftats av polisen. 

Senast på lördag ska åklagaren besluta om den anhållne mannen ska begäras häktad eller inte.

Polisens tekniker arbetade intensivt innanför avspärrningarna under morgonen och förmiddagen.
Polisens tekniker arbetade intensivt innanför avspärrningarna under morgonen och förmiddagen.
Skjutningar i Linköping

Skäggetorp 26 april: Skottlossning utomhus. 

Berga 19 maj: En 20-årig man skjuts ihjäl.

Innerstaden 8 juli: Skottlossning på restaurang i city. 

Lambohov 5 augusti: 18-årig man misstänks personer med ett vapen. 

Berga 5 augusti: 16-åring skjuts ihjäl. 

Ryd 16 augusti: Skottlossning i bostadsområdet. 

Skäggetorp 25 augusti: En 30-årig man skjuts till döds på en restaurang. 

Ryd 15 september: En 19-årig man blir skjuten. 

Lambohov 6 oktober: En 34-årig man skjuts till döds. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!