Uppgifter: Tidigare gängledare skjuten på parkering

Mannen som sköts till döds i Ekholmen under fredagsmorgonen ska enligt våra källor vara en tidigare ledare för X-Team. Den 35-årige mannen blev skjuten i närheten av sin bil.

Mannen som dödades på parkeringen var 35 år gammal.

Mannen som dödades på parkeringen var 35 år gammal.

Foto: Mikael Svensson/Albin Wiman

Linköping2022-01-28 16:34

Den 35-årige man som blev skjuten på en parkering i närheten av Ekholmens centrum under fredagen försökte enligt våra källor lämna gänglivet bakom sig. Under flera år var han en företrädare för gänget X-Team, supportergänget till mc-klubben Bandidos, i Linköping men under den senaste tiden ska mannen ha försökt lämna gänglivet bakom sig. Det finns obekräftade uppgifter på att han försökt köpa sig ut ur den kriminella världen genom att betala omkring en halv miljon kronor.

Mannen hade enligt våra uppgifter vanliga jobb under de senaste åren och ska bland annat ha jobbat som trafikvakt i Linköping.  

Under 2013 arbetade den 35-årige mannen på uppdrag av Linköpings kommun med att förebygga kriminalitet och hjälpa ungdomar som ville bryta den kriminella banan.

Enligt källor till redaktionen, med god insyn i den undre världen, har det pågått en intern konflikt inom X-team sedan i somras, något vi har rapporterat om tidigare

Det här är det andra mordet på kort tid där offret ska ha velat lämna X-team. I slutet av december sköts en man i 30-årsåldern ihjäl i Skäggetorp. Enligt källor till redaktionen lämnande han X-team i somras. Sedan dess ska Bandidos ha varit ute efter honom. Att de båda männen sköts till döds av sina egna är dock inte bekräftat av polis.

Linköpings lokalpolisområdeschef Ann-Christine Rehnström är förtegen om den mördade mannens bakgrund och motiv till mordet. Det är för tidigt att spekulera i, säger hon. Hon bekräftar dock att det pågår konflikter inte bara mellan, utan även inom, de kriminella grupperingarna.

– Rent generellt är det ofta narkotikauppgörelser eller skulder som är startskottet på de här konflikterna.

Ann-Christine Rehnström säger att polisen och kommunen arbetar hårt tillsammans för att kunna ta hand om de individer som vill lämna det kriminella gänglivet.

Söker ni aktivt upp personer om ni får någon indikation på att de vill lämna?

– Ja, vi försöker vara ganska aktiva i den frågan för att stötta och hjälpa. Vi vet att det inte är helt lätt att lämna ett kriminellt gäng.

Har polisen identifierat personer som ni är oroliga för, och som kan vara näste man att avrättas?

– Vi har en underrättelseverksamhet som jobbar aktivt med de här konflikterna, säger Ann-Christine Rehnström.

Mannen som dödades på parkeringen var 35 år gammal.
Mannen som dödades på parkeringen var 35 år gammal.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!